Mensenrechtencommissaris VN wil maatregelen tegen leger Myanmar

Mensenrechtencommissaris VN wil maatregelen tegen leger Myanmar

[ad_1]


De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties maakt zich ernstige zorgen om de situatie in Myanmar. Michelle Bachelet wil dat landen onmiddellijk druk uitvoeren op de militaire junta. Ze vreest dat de situatie in het land anders uit kan groeien tot een burgerlijk conflict, zoals ook in Syrië is gebeurd. Ze wil een einde aan het „bloedvergieten” in het land, zegt ze dinsdag in een verklaring.
Volgens Bachelet zitten momenteel zeker 3.080 mensen vast in het land en zijn 23 mensen ter dood veroordeeld in niet-openbare rechtszaken. Ook komen er al weken berichten naar buiten over sterfgevallen bij protesten tegen de legerleiding. Zo zijn afgelopen weekend nog zeker 82 mensen gedood bij protesten in Bago, in het zuiden van het land. Troepen openden daar het vuur op demonstranten met raketgranaten en mortiervuur, schrijft Bachelet. Volgens haar lijkt het er verder op dat de veiligheidstroepen medisch personeel hebben gehinderd gewonden te helpen. Mensen die het lichaam van een familielid wilden ophalen, moesten een „boete” van 75 euro betalen.

Lees ook: In Myanmar is van een kunstzinnige sfeer weinig over

Bachelet roept landen op niet dezelfde fouten te maken als bij het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011. Toen grepen ze ook niet in, terwijl de protesten in Syrië met „onnodig” harde hand werden beantwoord. „De afgelopen tien jaar hebben laten zien hoe gruwelijk de gevolgen zijn geweest voor de miljoenen burgers.” Ze roept landen „met invloed” dringend op om druk uit te oefenen op het leger in Myanmar om de ernstige „mensenrechtenschendingen en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid” te stoppen.
Het leger van Myanmar heeft begin februari de macht gegrepen. Legerleiders arresteerden voormalig leider Aung San Suu Kyi en haar partijgenoten van de National League for Democracy (NLD), kort nadat zij de verkiezingen hadden gewonnen. De top van de krijgsmacht beschuldigde Suu Kyi onder meer van corruptie en verkiezingsfraude.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *