Militaire junta Myanmar pakt invloedrijke oppositieactivist op

Militaire junta Myanmar pakt invloedrijke oppositieactivist op

[ad_1]


De Myanmarese junta heeft donderdag de invloedrijke oppositieactivist Wai Moe Naing gearresteerd. Familieleden en vrienden van Naing vertellen tegen persbureau Reuters dat hij werd aangereden terwijl hij een protestbijeenkomst organiseerde in Monywa. De 25-jarige activist zat op dat moment zelf op een motor, zo laten andere demonstranten via sociale media weten. Hij vertolkt een belangrijke stem binnen de protestbeweging die in opstand komt tegen de militaire staatsgreep. Zo leidde en mobiliseerde hij verschillende protestbijeenkomsten tegen de coup.
In meerdere steden in het land gaan betogers al weken de straat op tegen de machtsgreep, die op 1 februari plaatsvond. Daarbij werd Aung San Suu Kyi opgepakt, nadat ze de verkiezingen had gewonnen en op het punt stond haar termijn als regeringsleider te verlengen. De politieke tak van het leger had een nederlaag geleden en weet dat aan verkiezingsfraude van Suu Kyi. Vooralsnog is dat onbewezen. De strijdkrachten hebben nadien op zeer agressieve wijze de bestuurlijke macht overgenomen in het Zuidoost-Aziatische land.
De oproerpolitie slaat de volksopstanden en andere acties met geweld neer, waarbij in meerdere gevallen schoot gericht op demonstranten wordt geschoten. Volgens de organisatie Assistance Association for Political Prisoners zijn tot dusver 715 betogers om het leven gebracht na de afzetting van Suu Kyi. Ook zijn meer dan drieduizend demonstranten vastgezet door het leger. Binnen en buiten Myanmar is de weerstand tegen de militaire machthebbers ondertussen toegenomen: op allerlei plekken zijn werknemers in staking gegaan en de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties Michelle Bachelet sprak dinsdag haar zorgen uit over de Myanmarese situatie. Volgens Bachelet kan Myanmar uitgroeien tot een burgeroorlog vergelijkbaar met Syrië.

Lees ook: In Myanmar is van een kunstzinnige sfeer weinig over

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.