‘Myanmarese betogers doden uit protest dertien militairen’

‘Myanmarese betogers doden uit protest dertien militairen’

[ad_1]


In Myanmar hebben betogers uit onvrede over de staatsgreep in het land zeker dertien militairen gedood. Dat melden lokale media zondag. Ook bezetten de demonstranten een politiebureau in de oostelijke stad Moybe, daarbij zijn vier militairen vastgebonden en gevangen genomen, zo is te zien op beelden die op sociale media circuleren.
De Myanmarese bevolking verzet zich al maanden tegen de militaire staatsgreep. In een poging de macht in handen te krijgen, nam de politieke tak van de krijgsmacht begin februari de toenmalig civiele regeringsleider Aung San Suu Kyi gevangen. Haar partij kreeg bij de democratisch verlopen verkiezingen eind vorig jaar de meeste stemmen. De krijgsmacht werd de laatste weken vaker met gewapend verzet geconfronteerd.
Na de militaire machtsovername zijn volgens de lokale mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) zeker 815 mensen gedood bij protesten tegen het regime. Ook zijn 4.271 mensen beboet of gearresteerd. De militairen hebben verschillende protestacties op gewelddadige wijze neergeslagen. Vorige week waren er gevechten bij de plaats Mindat, een stadje op honderd kilometer van de grens met India, waar inmiddels duizenden inwoners zijn weggevlucht.

Zie ook: 100 dagen staatsgreep in Myanmar

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *