Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met AstraZenecaNederland stopt uit voorzorg tijdelijk met AstraZeneca
Uit voorzorg zullen er in Nederland voorlopig geen vaccinaties van AstraZeneca worden gegeven. Dat meldt het ministerie van VWS op de eigen website zondagavond laat. Het gaat om een stop van in ieder geval twee weken.
Reden voor de vaccinatiestop is advies van medicijnautoriteit CBG, aan de hand van een beperkt aantal gevallen van trombose na vaccinatie. Hiervan zouden zes nieuwe gevallen zijn binnengekomen vanuit Denemarken en Noorwegen, waarvan nog niet duidelijk is of die verband houden met het vaccin. In Nederland zijn volgens het ministerie geen gevallen bekend.
Minister De Jonge stelt dat er over de vaccins geen enkele twijfel mag bestaan. „Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.”
Vanwege de tijdelijke stop moeten de GGD’en 43.000 afspraken voor prikken met AstraZeneca afzeggen. Daarnaast dienen ook huisartsen het vaccin toe. Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor mensen die al een eerste prik hebben gehad. Aangezien er twaalf weken tussen de eerste en de tweede prik mogen zitten, is het mogelijk dat in de tussentijd groen licht wordt gegeven om verder te gaan met de vaccinaties.
Eerder op zondag maakte AstraZeneca bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zei dat na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
Het Europese medicijnagentschap EMA liet eerder ook weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose.Flesjes met het vaccin van AstraZeneca. Het ministerie benadrukt dat voorlopig gestopt wordt met gebruik van het vaccin uit voorzorg. Foto Dado Ruvic/Reuters/Illustration

Welkom in een nieuw blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:
De politie in Den Haag heeft zondag twintig aanhoudingen verricht rond de demonstratie op het Malieveld. Dat gebeurde nadat de burgemeester de demonstratie tegen het coronabeleid had laten ontbinden. De demonstranten hielden zich niet aan de regels. Twee van hen raakten gewond.
De Europese Commissie wil nog voor de zomer een vaccinatiepaspoort invoeren om reizen binnen de Europese Unie mogelijk te maken. Dat heeft de Eurocommissaris van de Interne Markt Thierry Breton zondag gezegd. Het Nederlandse kabinet werkt momenteel ook aan een digitaal ‘coronapaspoort’, waarbij een negatief testbewijs of het bewijs van vaccinatie toegang kunnen geven tot evenementen, zoals concerten, theaters of sportwedstrijden.
Van zaterdag tot zondag zijn 6.012 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat waren er ruim vierhonderd minder dan zaterdag, toen het instituut 6.446 positieve coronatests binnenkreeg, en bijna evenveel als vrijdag. In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 1.922 coronapatiënten, bijna vijftig meer dan een dag eerder.
Na Denemarken en andere Europese landen heeft ook Ierland „uit voorzorg” tijdelijk de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stilgelegd. De Brits-Zweedse farmaceut benadrukte zondag in een verklaring dat het eigen coronavaccin veilig is.

Lees hier het hele blog van zondag terug

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *