Nederlandse overheidsfinanciën minder verslechterd dan in omringende landen

Nederlandse overheidsfinanciën minder verslechterd dan in omringende landen

[ad_1]

Nederlandse overheidsfinanciën minder verslechterd dan in omringende landen
De coronacrisis heeft vorig jaar een flinke bres geslagen in de overheidsfinanciën van Europese landen, maar Nederland staat er ten opzichte van omringende landen het minst slecht voor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die woensdag zijn gepubliceerd. De Nederlandse uitgaven liepen vanwege de ruime inkomensondersteuning weliswaar relatief sterk op, maar de inkomsten daalden minder sterk dan in andere West-Europese landen.
De stijging van de overheidsuitgaven bedroeg in Nederland 13 procent, terwijl het Verenigd Koninkrijk in 2020 met bijna 20 procent de grootste uitgavenstijging kende van de onderzochte landen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en het VK. De neergang van het Nederlandse bbp was met -1,3 procent veel minder groot dan de economische achteruitgang in Frankrijk (-6,1 procent) en Italië (-7,8 procent), maar ook dan in Duitsland (-3,4 procent), België (-5,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-4,8 procent). Daarmee viel de verslechtering van de overheidsinkomsten ook erg mee.
Ten opzichte van de andere landen is de Nederlandse schuld als percentage van het bbp met 5,7 procentpunt het minst gestegen.

Welkom in een nieuw blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 11 mei:

Op woensdag 19 mei gaan versoepelingen in van het coronabeleid, mits de ziekenhuiscijfers het toelaten. Dat hebben demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag bekendgemaakt tijdens een coronapersconferentie. Onder meer sekswerkers mogen vanaf 19 mei weer aan de slag en volwassenen mogen weer in teamverband buitensporten. Het is de tweede stap in het heropeningsplan van de samenleving van het demissionaire kabinet.
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) maakte op de persconferentie ook bekend dat „alleen al in Amsterdam” zeventien „grote clusters” zijn aangetroffen, die herleidbaar zijn naar Koningsdag. „Dat gaat niet om kleine groepjes mensen, maar om grote groepen”, benadrukte Rutte op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid. De virusclusters bestaan uit tientallen mensen die vervolgens weer anderen aansteken.
Vanaf komende zaterdag 15 mei zal het kabinet per land of gebied inventariseren of het daar veilig genoeg is voor vakantie. De veranderingen per land zijn op internet te volgen. Demissionair gezondheidsminister De Jonge zei dat als een land op „geel” staat, iedereen daar „in principe” op vakantie kan. Als een land op „oranje” staat, kunnen mensen hier alleen een noodzakelijke reis naartoe maken, waar vakantie niet onder valt.
De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de testwet, die mogelijk maakt dat publieksevenementen of horeca bezoekers kunnen toelaten op basis van een negatief testbewijs. Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro vragen aan bezoekers van publieksevenementen, maar de Kamer heeft dat idee weggestemd. Volgens verschillende partijen maakt het vragen van een financiële bijdrage de toegangstesten voor minima niet toegankelijk.
Bij het RIVM zijn in de afgelopen zeven dagen 10 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week daarvoor. Van 5 mei tot 11 mei werden 47.108 nieuwe positieve tests geregistreerd, ruim vijfduizend minder dan in de zeven dagen daarvoor. Het percentage positieve tests steeg wel, van 11,7 procent naar 12,3 procent de afgelopen week.
België staat de ook onder Nederlanders populaire muziekfestivals Pukkelpop en Tomorrowland toe in augustus. Als de coronacijfers het toelaten mogen de festivals vijfduizend tot mogelijk tienduizend mensen ontvangen die zijn gevaccineerd of een bewijs van een negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Lees hier het hele coronablog van dinsdag 11 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.