Nieuwe sancties VS tegen Wit-Rusland

Nieuwe sancties VS tegen Wit-Rusland

[ad_1]


De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties aangekondigd tegen Wit-Rusland. Perschef Jen Psaki van het Witte Huis heeft vrijdagavond Amerikaanse tijd in een schriftelijke verklaring laten weten dat er met negen Wit-Russische staatsbedrijven geen zaken meer gedaan mogen worden en dat er in samenwerking met de EU en andere bondgenoten ook maatregelen worden getroffen tegen enkele prominente figuren uit de entourage van president Aleksandr Loekasjenko.

Lees ook dit opinie-artikel: Sancties tegen Wit-Rusland zijn te makkelijk

De sancties zijn een reactie op de gedwongen landing van een Ryanair-toestel op vrijdag 23 mei in Minsk en de daaropvolgende arrestatie van journalist en activist Roman Pratasevitsj. Het Witte Huis noemt het handelen van de Wit-Russische autoriteiten „een directe schoffering van alle internationale normen”.
Oproep tot internationaal onderzoek
De Verenigde Staten roepen Loekasjenko op een „geloofwaardig internationaal onderzoek” toe te staan naar de gebeurtenissen van 23 mei, onmiddellijk alle politieke gevangenen vrij te laten en een dialoog aan te gaan met de democratische oppositie en burgergroeperingen die moet leiden tot vrije en eerlijke verkiezingen.
Tijdens een Europese top in Brussel eerder deze week hebben EU-landen ook besloten nieuwe sancties tegen Wit-Rusland in te voeren, maar tegen welke personen en bedrijven precies moet nog definitief worden bepaald door de Europese Commissie.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *