OM eist 18 jaar en tbs voor moord op Bas van Wijk

OM eist 18 jaar en tbs voor moord op Bas van Wijk

[ad_1]


Het Openbaar Ministerie heeft maandag achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte Samir el Y. voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp. Volgens justitie is El Y. schuldig aan gekwalificeerde doodslag, waarbij iemand wordt gedood om een ander strafbaar feit te verhullen.
Het fatale schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens getuigen probeerde Van Wijk te voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen.
De eis van het OM is hoger dan in eerdere soortgelijke zaken vanwege „het leed dat de vrienden van Van Wijk is aangedaan”, zei de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam. „Ze zagen niet alleen hun vriend sterven, maar werden zelf ook ernstig bedreigd door Samir el Y.” De zaak leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging en onder meer een stille tocht in Badhoevedorp.
Medisch deskundigen achten El Y. verminderd toerekeningsvatbaar en de kans op herhaling groot. Het OM gaat daar in mee en volgt het advies op om de verdachte naast een celstraf ook tbs op te leggen. De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Lees ook: Naar de steiger gaan Bas’ vrienden niet meer

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.