OMT-lid Koopmans ziet weinig ruimte voor versoepelingen

OMT-lid Koopmans ziet weinig ruimte voor versoepelingen

[ad_1]

OMT-lid Koopmans ziet weinig ruimte voor versoepelingen
OMT-lid Marion Koopmans ziet op korte termijn weinig ruimte om de coronamaatregelen te versoepelen. De stijgende besmettingscijfers wijzen volgens haar waarschijnlijk op het begin van een derde golf, zei ze vrijdag in het tv-programma Nieuwsuur. Het kabinet spreekt zondag op basis van het advies van het OMT (Outbreak Management Team) over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen, waarbij het onder meer zal gaan over de terrassen, het hoger onderwijs en de avondklok.
„Je ziet de toename nu wat meer onder jongeren en onder kinderen, die nu ook veel meer worden getest”, aldus Koopmans. Het OMT is volgens haar bang dat het aantal besmettingen ook in oudere leeftijdsgroepen zal oplopen. Aangezien ouderen een relatief grotere kans lopen om door het coronavirus in het ziekenhuis te belanden, is een toename van het aantal ziekenhuisopnames volgens de viroloog „de komende tijd aannemelijk”.
Of versoepelingen mogelijk zijn, is volgens Koopmans afhankelijk van de vaccinatiesnelheid en in hoeverre mensen zich aan de coronaregels houden, zo zegt ze. „Iedereen is toe aan versoepelingen. Maar als je kijkt naar hoeveel mensen er niet gevaccineerd zijn, is het nog net te vroeg.”
D66-leider en demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zei vrijdag dat de avondklok „heel snel” moet worden geschrapt nu vanaf eind maart het weer langer licht blijft buiten. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) bracht daarna de stijgende besmettingscijfers naar buiten, waar hij naar zijn zeggen „bijna kortademig” van werd. Daarmee leek hij voor te sorteren op de discussie over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen.

Welkom in dit blog
De redactie van NRC houdt dagelijks de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 19 maart:
De Wereldgezondheidsorganisatie stelde vrijdag dat het vaccin van AstraZeneca niet leidt tot een stijging van het risico op trombose of een lager aantal bloedplaatjes. De voordelen van het middel zijn daarmee groter dan de risico’s, aldus de organisatie.
Van donderdag- tot vrijdagochtend kwamen bij het RIVM 7.425 meldingen van positieve coronatests binnen. Dat is het hoogste aantal sinds 8 januari. Daarnaast lagen vrijdagmiddag 2.041 coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen, 41 meer dan donderdag.
D66-leider Sigrid Kaag vindt dat de avondklok „heel snel” geschrapt moet worden met de zomertijd in zicht. Vooral voor jongeren is het moeilijk zich aan de maatregel te houden als het steeds langer licht blijft buiten.
Pinkpop heeft bij de Limburgse gemeente Landgraaf een vergunning aangevraagd om het festival in het weekend van 27 tot en met 29 augustus te organiseren. Dat is ruim later dan het Pinksterweekend waarin het festival meestal plaatsvindt. De hoop is dat tegen augustus voldoende mensen gevaccineerd zijn om grote evenementen te kunnen organiseren.
Een aantal moederbedrijven van firma’s die loonsteun kregen van de Nederlandse overheid, zouden honderden miljoenen euro’s aan winst uit hebben gedeeld aan aandeelhouders in het buitenland. Dat schreef de NOS vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Lees hier het volledige liveblog van vrijdag 19 maart terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *