OMT: Ook na oudere besmetting geen twee prikken nodig

OMT: Ook na oudere besmetting geen twee prikken nodig

[ad_1]

OMT: Ook na oudere besmetting geen twee prikken nodig
Voor iedereen die al besmet is geweest met het coronavirus volstaat één dosis van een mRNA-vaccin, ook als de besmetting al langer dan een half jaar geleden is. Dat stelt het Outbreak Management Team op basis van recente onderzoeken.
„Het doormaken van een infectie met SARS-CoV-2 leidt tot een brede stimulering van de afweer”, staat in het meest recente OMT-advies dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. „Daarom kan bij personen die een SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt, volstaan worden met eenmalige mRNA-vaccinatie in plaats van twee keer vaccineren, zoals de standaard is.”
Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad, een beetje of helemaal geen. Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen volgens het OMT beter de gebruikelijke twee prikken krijgen.
Minister De Jonge laat aan persbureau ANP weten dat het kabinet „in beginsel” positief oordeelt over het advies en zich gaat beraden „op de uitvoeringsconsequenties”. Op dit moment zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna de enige twee goedgekeurde mRNA-vaccins in Nederland.

Doosje ampullen met het coronavaccin van Moderna. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 2 juni:

Ongeveer 54 procent van alle bloeddonoren in Nederland heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Een maand geleden was dit nog 32 procent. Bloedbank Sanquin zegt dat de snelle toename vooral te danken is aan de vaccinatiecampagne. Met name bij de leeftijdsgroepen die al gevaccineerd zijn is een sterke stijging te zien.
Een fabriek in het Limburgse Geleen gaat jaarlijks 300 miljoen Moderna-vaccins produceren. Het gaat om zogeheten boosters met een lagere dosering van het vaccin. Deze zijn in de toekomst nodig om reeds ingeënte mensen langer te beschermen tegen het coronavirus. Het is de tweede Europese fabriek die Moderna-boosters gaat produceren.
De Gezondheidsraad raadt af het Janssen-vaccin te gebruiken bij jongeren, vanwege mogelijke bijwerkingen. Mensen die nu nog een prikafspraak moeten maken, zouden alleen nog met mRNA-vaccins als die van Pfizer/BioNTech en Moderna moeten worden geprikt.
Een 48-jarige man uit Sittard heeft acht weken celstraf opgelegd gekregen vanwege het bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel. De man uitte doodsbedreigingen in een besloten Facebookgroep en vorig maand tijdens een demonstratie bij de rechtbank in Den Haag. Daar stonden op dat moment twee vrouwen terecht die in een Telegram-groep hadden opgeroepen tot geweld tegen Van Dissel.

Lees hier het hele blog van 2 juni terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.