Omzet reisbranche gedaald met 65 procent in eerste kwartaal 2021

Omzet reisbranche gedaald met 65 procent in eerste kwartaal 2021

[ad_1]

Omzet reisbranche gedaald met 65 procent in eerste kwartaal 2021
De omzet van de reisbranche is in het eerste kwartaal van 2021 gedaald met 65,1 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de zakelijke dienstverlening als geheel daalde met 5,5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van nieuwe kwartaalcijfers. De omzet van de zakelijke dienstverlening daalt daardoor voor het vierde kwartaal op rij, maar de daling is wel ieder kwartaal kleiner geworden.
De reisbranche was een van de eerste sectoren die geraakt werd door de coronacrisis in 2020. Daardoor lag de omzet in het eerste kwartaal vorig jaar al 23,4 procent lager, vergeleken met het jaar ervoor. De reclamebranche zette in het eerste kwartaal van dit jaar 11,5 procent minder om en boekte daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening.
Er zijn ook sectoren waar de omzet weer toeneemt. Zo zetten IT-dienstverleners 4,6 procent meer om en was de omzet van de juridische dienstverlening in het eerste kwartaal 5,4 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Ook bij de administratieve dienstverlening was de omzet hoger dan een jaar eerder: 3,8 procent. Het CBS meldt daarnaast dat het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is gestegen naar 6,5 in het tweede kwartaal. Daarmee is het vertrouwen voor het eerst positief nadat het vorig jaar kelderde als gevolg van de coronacrisis.
De reisbranche is hard geraakt door de coronacrisis. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 31 mei:

De kwart- of halve finales van het Europees Kampioenschap voetballen zijn misschien toch te kijken op terrassen. Dat wil een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) wil medio juni opnieuw bekijken of het EK op grote schermen in het buitenland bekeken kan worden.
Ruim 40 procent van alle aanvragen voor de vijfde periode van de NOW is toegewezen aan horeca- of cateringbedrijven. Bedrijven die financieel geraakt zijn door de coronacrisis kunnen met een NOW-aanvraag een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.
Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft verdiend aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn twee zakenpartners ontvingen ieder meer dan 5 miljoen euro winst.
In de ziekenhuizen lagen maandag 1.327 coronapatiënten, hetzelfde aantal als een dag eerder. Het RIVM meldde dat er tussen zondag- en maandagochtend 2.134 positieve coronatests zijn geregistreerd. Het aantal positieve besmettingen daalt al enkele weken.
Demissionair premier Mark Rutte is maandagochtend ingeënt met het Janssen-vaccin. „Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, Twitterde hij.

Lees het blog van maandag 31 mei hier terug

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *