Omzet webwinkels gestegen begin dit jaar, totale omzet detailhandel daalde

Omzet webwinkels gestegen begin dit jaar, totale omzet detailhandel daalde

[ad_1]

Omzet webwinkels gestegen begin dit jaar, totale omzet detailhandel daalde
Nederlandse webwinkels hebben dit jaar goed verkocht tijdens de gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de digitale omzet van de detailhandel met 86 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Vooral webwinkels die zowel fysieke als digitale winkels hebben, verkochten relatief veel online.
De totale omzet van de detailhandel daalde van januari tot en met maart met bijna 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de winkelomzet is afgenomen. De daling is vooral toe te schrijven aan de non-foodsector, die vanaf 15 december tot begin maart grotendeels zijn deuren moest sluiten. De omzet daalde daar met 22 procent. Kledingwinkels zagen hun omzet het meest dalen (-34 procent).
Fysieke winkels die levensmiddelen verkopen zagen hun omzet juist stijgen met bijna 5 procent. Supermarkten verdienden ruim 5 procent meer, bij speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels was dat 2 procent. In de gehele detailhandel namen de prijzen gemiddeld toe ten opzichte van een jaar eerder; het volume aan verkochte producten daalde harder (-2,5 procent) dan de omzet.

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 25 mei:

Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 28 procent minder positieve tests gemeld dan in de week ervoor, een flinke daling. Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 2.531 positieve tests, maandag waren dat er 2.766.
De bezetting op de intensive care in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 19 personen afgenomen, waardoor er nu 579 IC-bedden bezet zijn door patiënten met Covid-19. Op verpleegafdelingen liggen vijf coronapatiënten meer dan een dag eerder, in totaal 1.102 patiënten.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna stelt op basis van eigen onderzoek dat het door het bedrijf geproduceerde coronavaccin effectief werkt bij kinderen. Op basis van de studie wil Moderna goedkeuring vragen voor toediening van het middel bij kinderen in de Verenigde Staten.
Het grootste deel van de coronapatiënten op verpleegafdelingen is momenteel tussen de vijftig en zestig jaar oud, zo blijkt uit cijfers die door het Algemeen Dagblad bij de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) zijn opgevraagd. Iets meer dan een kwart van de opgenomen patiënten behoort tot die leeftijdsgroep.
Inwoners van Sint Maarten moeten na 31 juli gaan betalen voor de toediening van het coronavaccin. Tot die datum kunnen alle inwoners gratis en zonder afspraak een prik halen in een van de vaccinatielocaties.

Lees hier het hele blog van dinsdag 25 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *