Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds pandemie weer positief

Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds pandemie weer positief

[ad_1]

Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds pandemie weer positief
Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis hebben ondernemers in Nederland weer voorzichtig vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming in het bedrijfsleven sinds 2008 peilt. De zogenoemde stemmingsindicator lag aan het begin van het tweede kwartaal op 2,3 – voor het eerst sinds de crisis boven de 0. Precies een jaar geleden lag dit getal op een historisch dieptepunt van -37,2.
„Een stemmingsindicator van 0 houdt in dat optimisten en pessimisten in het bedrijfsleven elkaar in evenwicht houden”, licht hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen toe. Dat die eersten nu in de meerderheid zijn, heeft volgens hem te maken met de versoepelingen van de coronamaatregelen en de voortgang in de vaccinatiecampagne. Wel benadrukt hij dat de waarde van 2,3 het resultaat is van sterke verschillen in vertrouwen tussen bedrijfstakken onderling. Zo ligt het vertrouwen in de horeca op ruim -30, terwijl groothandels (12,3), IT-bedrijven (4,9) en de bouwsector (14,3) „het wel weer zonnig inzien”.
Ondernemers werd dit kwartaal ook gevraagd in hoeverre zij belemmeringen ervaren door de Brexit. Iets meer dan de helft van hen drijft weleens handel met het Verenigd Koninkrijk. 24 procent van de ondernemers stelt last te hebben van additionele administratieve taken, zoals het moeten aanvragen van extra certificaten. 15 procent zegt extra kosten te maken door bijvoorbeeld in- en uitvoerheffingen. Volgens Van Mulligen heeft dit een beperkt effect op het ondernemersvertrouwen.
De Kalverstraat in Amsterdam. Een verklaring voor het toegenomen ondernemersvertrouwen is de versoepeling van de coronamaatregelen. Foto Remko de Waal/ANP

Welkom in een nieuw blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Dit was het nieuws van maandag 17 mei:

De coronamaatregelen worden vanaf woensdag versoepeld. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maakte maandag tijdens een kort persmoment bekend dat de zogenaamde ‘pauzeknop’ niet gebruikt gaat worden en de aangekondigde versoepelingen doorgaan. Buitenlocaties mogen vanaf woensdag weer open, evenals sportscholen en zwembaden. Sekswerkers mogen weer aan de slag en terrassen mogen langer open.
In de ziekenhuizen lagen maandagmiddag 2.183 coronapatiënten, 31 patiënten meer dan op zondagmiddag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met vijf afgenomen; daar worden momenteel 681 mensen met longziekte Covid-19 verzorgd. Door een ICT-storing bij de GGD’s was de dagelijkse rapportage van het aantal positieve coronatests maandag incompleet.
Het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer en BioNTech kan langer in een gewone koelkast bewaard worden. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag bekendgemaakt dat ongeopende flesjes in plaats van vijf dagen, een maand (31 dagen) in een koelkast van 2 tot 8 graden Celsius bewaard kunnen worden. Volgens het agentschap zal de aanpassing grote verschillen maken voor het vaccinatietempo in EU-lidstaten.
Ziekenhuizen kunnen de reguliere zorg sneller dan verwacht weer oppakken omdat het aantal opnames van coronapatiënten harder daalt dan eerder voorzien werd. Dat zei voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers maandag tijdens zijn wekelijkse persmoment. „Dit betekent dat je versneld allerlei programma’s kunt hervatten”, zei hij.
Koningin Máxima noemt de veelbesproken reis die de koninklijke familie vorig najaar maakte naar Griekenland, een „inschattingsfout”. Dat zei zij tijdens het maandagavond uitgezonden interview met Matthijs van Nieuwkerk ter ere van haar vijftigste verjaardag.

Lees hier het hele blog van maandag 17 mei terug

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *