Ondersterfte onder 80-plussers en ontvangers van langdurige zorg

Ondersterfte onder 80-plussers en ontvangers van langdurige zorg

[ad_1]

‘Zorgpersoneel voelt zich onder druk gezet zich te laten vaccineren’
Tientallen medewerkers van zorginstellingen zouden last hebben van ‘vaccinatiedwang’: zij voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Dat melden journalisten van radiozender BNR vrijdagochtend, na gesprekken met vakbonden en bronnen in de zorg. Zo kwamen bij vakbond CNV in de afgelopen weken tientallen meldingen binnen. Ook de FNV zou wekelijks dergelijke signalen krijgen.
Zorgpersoneel dat geen vaccin wil zou onder meer emotionele druk ervaren van hun baas, of de schuld krijgen van besmettingen binnen zorginstellingen. Er zou ook worden gedreigd met ontslag en het stopzetten van loon.
Er geldt, voor medewerkers in de zorg noch de bredere maatschappij, geen vaccinatieplicht. Zo luidt ook de reactie van een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tegenover BNR: „Je mag werknemers niet tot vaccineren dwingen, maar je kunt het wel dringend vragen.” Bij die organisatie is geen informatie bekend van ziekenhuizen die bij dat dringend verzoek te ver gaan.Kwetsbare ouderen worden gevaccineerd met het coronavaccin in in Amersfoort in de rijtuigenloods. Foto Robin Utrecht

Record van ruim 100.000 nieuwe gevallen in Brazilië verhoogt druk op Bolsonaro
In Brazilië zijn donderdag voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe gevallen van Covid-19 binnen 24 uur vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid verklaard, meldt Reuters.
Het recordaantal van 100.158 nieuwe gevallen in een etmaal tekent de groeiende pandemie in het land, dat na de Verenigde Staten het zwaarst is getroffen door het coronavirus. In totaal zijn er meer dan 12,3 miljoen besmettingen vastgesteld. Meer dan 300.000 mensen zijn er aan Covid-19 overleden. Donderdag liep het dodental op met 2.777 sterfgevallen.
Besmettingscijfers in Brazilië zijn de afgelopen weken gestegen tot recordhoogtes door trage vaccinaties, een gebrek aan nationale coördinatie en een besmettelijke nieuwe variant van het virus. Critici geven president Jair Bolsonaro in toenemende mate de schuld van de situatie. Bolsonaro wordt gehekeld om zijn weigering om lockdowns door te voeren, zijn spottende uitlatingen over mondkapjes en het feit dat hij twijfel heeft gezaaid over vaccins.
Bolsonaro staat onder druk om minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo te vervangen in verband met de gebrekkige aanpak van de coronacrisis in het land. Araujo, een politieke bondgenoot van Bolsonaro en een uitgesproken fan van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, heeft zich kritisch uitgelaten over vaccinproducent China, en krijgt ook nauwelijks voet aan de grond bij de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden. Bolsonaro, die vorig jaar krtiek uitte op de „haast” om vaccins in te slaan, heeft beloofd het aantal inentingen op te voeren tot 1 miljoen prikken per dag. De afgelopen week werden in Brazilië ongeveer 350.000 prikken per dag gezet.

Ondersterfte onder 80-plussers en ontvangers van langdurige zorg
Vorige week overleden in Nederland naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn zo’n tweehonderd minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode van het jaar en ruim honderd minder dan de week ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
De sterfte was lager dan verwacht onder de groep 80-plussers en mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. Onder de rest van de bevolking lag het sterftecijfer vorige week op het verwachte niveau.
Vorige week overleden ruim duizend langdurige zorggebruikers. Dat zijn er zo’n tweehonderd minder dan normaal in deze periode. Onder de rest van de bevolking overleden ruim 2.050 mensen.
Tussen medio september vorig jaar en medio februari van dit jaar constateerde het CBS oversterfte. Er overleden toen wekelijks meer mensen dan verwacht. In de week van 15 februari lag het sterftecijfer gelijk aan de verwachte sterfte en sindsdien is er sprake van ondersterfte.
Een coronapatient op de Covid-afdeling in het HMC Westeinde. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in een nieuw blog
In dit blog houdt NRC de wereldwijde ontwikkelingen bij rond de pandemie van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van donderdag 25 maart was:
De NS waarschuwt dat het niet mogelijk is om een dienstregeling op te tuigen waarbij treinreizigers anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Het bedrijf vreest dat bij versoepelingen van de coronamaatregelen de treinen opnieuw volstromen en forenzen te dicht op elkaar komen te zitten.
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en verkenner bij de kabinetsformatie Kajsa Ollongren is positief getest op het coronavirus, waarna de gesprekken werden gestaakt. Kort daarna legden Ollongren en Jorritsma hun taak als verkenner neer nadat vertrouwelijke notities waren in te zien.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt dat artsen die coronapatiënten nog steeds medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de officiële behandeladviezen, een boete kunnen krijgen.
De GGD heeft al tien miljoen coronatests afgenomen, sinds is begonnen met het grootschalig testen.
Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7.740 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds 8 januari.

Lees hier het blog van donderdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.