Onderzoek: politie negeerde aanwijzingen Capitool-bestorming

Onderzoek: politie negeerde aanwijzingen Capitool-bestorming

[ad_1]


De politiedienst die het Capitool in Washington beschermt, heeft forse kritiek gekregen in een onderzoek naar de bestorming van het parlementsgebouw. In het rapport, waarover Amerikaanse media schrijven, staat dat de Capitoolpolitie aanvankelijk aanwijzingen negeerde dat betogers het gebouw wilden binnenvallen. Toen de bestorming van het Capitool eenmaal gaande was, mochten ze vervolgens geen zware middelen, zoals flitsgranaten, inzetten tegen de relschoppers omdat de leiding daar geen toestemming voor gaf. Ook hadden sommige agenten geen beschermingsschilden bij zich, omdat die in een vergrendeld politiebusje lagen.
Het Capitool werd op 6 januari dit jaar bestormd. Drie dagen daarvoor kreeg de politiedienst signalen binnen dat het parlementsgebouw een mogelijk doelwit was van woedende aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Die aanwijzingen verschenen echter niet in het draaiboek dat de politie opstelde. Daarin stond dat er „geen specifieke dreigingen bekend” waren bij de politie. De onderzoekers stellen dat de betrokken agenten slecht voorbereid waren en wijten dat aan het disfunctioneren binnen het korps.
De aanhangers van Trump lieten hun woede botvieren richting de op dat moment aanwezige parlementsleden vanwege de verkiezingszege van Joe Biden. Volgens Trump en zijn aanhangers was die tot stand gekomen door verkiezingsfraude, maar daar voerden zij nooit aantoonbaar bewijs voor aan. Rechters veegden de aantijgingen van verkiezingsfraude dan ook van tafel. Donderdag behandelt het parlement het onderzoek over het falende politieoptreden tijdens een hoorzitting.

Lees ook: Opgestookt door leugens en oorlogsretoriek: bestorming Capitool was allesbehalve spontaan

Nieuwsbrief
NRC Amerika

De laatste ontwikkelingen rond het Witte Huis en president Joe Biden

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.