Onduidelijkheid over vervolg formatie na positieve test verkenner Ollongren

Onduidelijkheid over vervolg formatie na positieve test verkenner Ollongren

[ad_1]

Jorritsma roept partijleiders op zich te laten testen
Verkenner Annemarie Jorritsma (VVD) raadt alle partijleiders die deze week een verkenningsgesprek gevoerd hebben met Kajsa Ollongren (D66) aan zich te laten testen. Donderdagochtend werd bekend dat Ollongren besmet is met het coronavirus. Alle lijsttrekkers bevonden zich maandag en dinsdag langer dan een kwartier met haar in de Stadhouderskamer in het Binnenhof om te spreken over een nieuw te vormen kabinet.
Jorritsma zelf laat zich vanwege de incubatietijd over vijf dagen testen op het coronavirus. Ze zegt voldoende afstand te hebben bewaard van Ollongren en de anderen tijdens de gesprekken, daarom volstaat een preventieve test. Jorritsma zegt „dezelfde regels te hanteren als de ministerraad van vorige week vrijdag”.
Veel kabinetsleden hebben zich laten testen na de ministerraad vanwege de coronabesmetting van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA). Nadien bleek ook Ollongren (demissionair minister van Binnenlandse Zaken) besmet te zijn. VVD-leider Mark Rutte testte donderdag negatief. PvdA-leider Lilianne Ploumen twitterde dat ze zich dit weekend laat testen. In afwachting van de uitslag gaat ze uit voorzorg in isolatie. Ploumen stelt geen klachten te hebben.

Onduidelijkheid over vervolg formatie na positieve test verkenner Ollongren
Verkenner Kajsa Ollongren (D66) is positief getest op corona, en thuis in isolatie gegaan. Daarom is een streep gezet door de gesprekken die donderdag gepland stonden. Ollongren zou met de andere verkenner Annemarie Jorritsma (VVD) een inventariserend onderhoud voeren met VVD-voorman Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag. Daarin zouden ze bespreken hoe beide lijsttrekkers de vorming van een nieuw kabinet bij voorkeur zouden vormgeven. Het is niet bekend wanneer en hoe de gesprekken worden hervat. Ollongren was volgens een woordvoerder al vertrokken uit de Stadhouderskamer voordat Rutte arriveerde.
De andere verkenner Jorritsma zei zojuist tegen journalisten op het Binnenhof te verwachten dat het eindrapport over de verkenning vertraging zal oplopen. Aanvankelijk zouden de verkenners hun verslag op 30 maart presenteren, maar Jorritsma stelde dat ze dat waarschijnlijk niet zal halen. Later op de dag maakt ze bekend hoe de gesprekken verder zullen gaan. De vertraging zou een domper zijn voor verschillende lijsttrekkers die pleiten voor een vlotte formatie, zodat het nieuwe kabinet zich snel kan richten op het herstel na de coronacrisis.
Een woordvoerder van Rutte meldt donderdag aan persbureau ANP dat hij negatief is getest op het coronavirus. De ministers van het demissionaire kabinet ondergingen de afgelopen dagen een coronatest, nadat demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) besmet bleek met het coronavirus. Volgens een kabinetswoordvoerder hebben de bewindslieden nadien voldoende afstand van elkaar gehouden. Vandaag zullen waarschijnlijk meer testuitslagen bekend worden.Rutte wandelt over het Binnenhof. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.