Ook Zeeland pleit voor openen terrassen: burgemeester Lonink steunt Halsema

Ook Zeeland pleit voor openen terrassen: burgemeester Lonink steunt Halsema

[ad_1]

Ook Zeeland pleit voor openen terrassen: burgemeester Lonink steunt Halsema
Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, pleit ervoor de terrassen weer te openen en steunt daarmee de oproep van zijn Amsterdamse collega Femke Halsema. Eerder schaarden Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) zich achter Halsema’s pleidooi om de terrassen weer gedeeltelijk open te stellen, mits dat verantwoord is. Volgens de burgemeesters leidt dat ook tot minder chaos op openbare plekken, zoals parken.
Lonink sloot zich daar zaterdag bij aan. De burgemeester vindt dat het openen van de terrassen de veiligheid op drukke plekken vergroot, doordat groepen beter kunnen spreiden. Volgens de regionale krant PZC zal hij dinsdag tijdens het veiligheidsberaad met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) ook pleiten voor een heropening.
De burgemeester is al langer voor een heropening van de horeca. Op 12 maart stuurde hij een brief aan het demissionaire kabinet namens de Zeeuwse overheden. Volgens de Zeeuwen zorgt de sluiting ervoor dat veel toeristen in de kustprovincie op straat te dicht op elkaar komen staan. Een heropening van de horeca zorgt juist voor meer veiligheid, stelden de pleitbezorgers.
Een strandbezoeker drinkt buiten het terras iets in Wijk aan Zee. Foto Koen van Weel/ANP

Flóri Hofman, Frank Kuin

Politie Londen beëindigt kerkdienst, paus Franciscus leidt Paaswake voor 200 mensen
Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.
Politie in Londen heeft op Goede Vrijdag een einde gemaakt aan een kerkdienst in een Poolse kerk in het zuiden van de stad, omdat bij de dienst teveel mensen aanwezig waren. Sky News publiceerde zaterdag een filmpje van het politieoptreden in de katholieke Christ the King-kerk in de wijk Balham, waarop te horen is hoe agenten een einde maken aan de dienst. „Deze bijeenkomst is helaas onwettig volgens de huidige coronamaatregelen”, aldus een agent. „Je mag niet met zoveel mensen bijeenkomen.” Bezoekers van de kerk liepen het gevaar een boete van 200 pond (235 euro) te krijgen als zij de kerk niet zouden verlaten, aldus de diender. Hoeveel mensen precies in de kerk zaten is niet bekendgemaakt, maar volgens de politie zijn er uiteindelijk geen boetes uitgedeeld.
Paus Franciscus heeft zaterdag een Paaswake voor zo’n tweehonderd mensen geleid in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, in plaats van de gebruikelijke tienduizend gegadigden. Dat melden internationale persbureaus. Voor het tweede jaar op rij moest de wake in aangepaste vorm vanwege het coronavirus. Zo begon de dienst ook twee uur eerder dan gewoonlijk, zodat deelnemers op tijd thuis konden komen. Vanaf 22.00 uur geldt in Rome een avondklok. In een toespraak zei de Paus te hopen dat de pandemie snel aan een einde komt en dat mensen „de gratie van het dagelijkse leven” opnieuw zouden kunnen beleven.
De Franse economie zal dit jaar met 5 procent groeien, een procentpunt minder dan de eerder geraamde 6 procent. Dat heeft minister van Economische Zaken Bruno Le Maire gezegd in een interview met de krant Le Journal Du Dimanche (JDD). Oorzaak van de bijstelling is de derde lockdown in Frankrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen en niet-essentiële winkels blijven vier weken dicht, na een sterke groei van de besmettingscijfers in de afgelopen weken. Ook het aantal patiënten in intentive care loopt op. Volgens Le Maire ligt economisch herstel echter in het vooruitzicht. „We zullen in staat zijn om er weer bovenop te komen.”

Paus Franciscus zaterdag tijdens de Paaswake in het Vaticaan. Foto Remo Casilli / AP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 3 april:
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag kreeg het RIVM melding van 7.682 positieve coronatests en 31 sterfgevallen. Dat zijn ruim vierhonderd positieve testuitslagen en veertien sterfgevallen meer dan een dag eerder. In de Nederlandse ziekenhuizen lagen zaterdagmiddag 2.348 patiënten opgenomen, waarvan 734 op de intensive care.
De burgemeesters van de vier grote steden zijn voor het heropenen van de terrassen. Femke Halsema van Amsterdam stelde vrijdagavond de heropening graag te zien en krijgt bijval van de burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Rotterdam. „Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan”, aldus burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht.
De GGD’s zijn gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan zestigplussers om zo verspilling van het middel tegen te gaan. Eerder werd al bepaald dat Nederland stopt met het toedienen van de prik aan mensen onder de 60 jaar, omdat bijwerkingencentrum Lareb verschillende meldingen kreeg van de zeldzame combinatie van een verlaagd aantal bloedplaatjes met trombose. Of er een verband is tussen het vaccin en de aandoening, wordt onderzocht.

Lees hier het hele coronablog van zaterdag 3 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.