Opnieuw meer dan 2.000 Braziliaanse coronadodenOpnieuw meer dan 2.000 Braziliaanse coronadoden en Letland verplicht thuiswerken
Een blik op het coronanieuws in het buitenland:
In Brazilië zijn het afgelopen etmaal voor de derde dag op rij meer dan 2.000 coronadoden gemeld. Er kwamen de afgelopen 24 uur 2.216 sterfgevallen bij. Ook werden ruim 85.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het zorgsysteem in het Zuid-Amerikaanse land staat op instorten. In de 15 grootste steden van het land is 90 procent van alle IC-bedden bezet. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie noemde de coronacijfers uit Brazilië vrijdag al „zeer zorgwekkend”.
Letland gaat thuiswerken vanaf volgende week grotendeels verplicht stellen. De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen en geldt voor ambtenaren, staatsbedrijven en ook voor grote delen van de private sector. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor productiefabrieken en beroepen waarvoor het noodzakelijk is om op locatie te werken, zoals de bouw.
In Australië is voor het eerst in ruim twee weken weer een binnenlandse besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een dokter uit Brisbane die twee met corona besmette patienten behandelde die onlangs in het buitenland waren geweest. Alle ziekenhuizen in Brisbane uit voorzorg gesloten voor bezoekers. Australie heeft in vergelijkimg met andere westerse landen er weinig besmettingen en sterfgevallen. Sinds het begin van de uitbraak zijn er iets meer dan 29.000 besmettingen vastgesteld en 909 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Begraafplaats Vila Formosa in Sao Paulo. Foto Fernando Bizerra/EPA

Welkom in een nieuw blog
NRC houdt in dit blog het belangrijkste nieuws bij rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 12 maart was:
Farmaceut AstraZeneca levert Nederland tot eind april 450.000 coronavaccins minder, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het bedrijf levert de EU in totaal 10 miljoen vaccins minder dit kwartaal. De komende weken ontvangt Nederland niet de eerder voor het eerste kwartaal toegezegde 1,7 miljoen AstraZeneca-vaccins, maar slechts 1,25 miljoen.
Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 6.068 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is het hoogste aantal nieuwe tests op één dag sinds 14 januari. Ook is het aantal coronapatiënten op de intensive care gestegen, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Vrijdagmiddag lagen 576 mensen op de IC, vier meer dan gisteren en het hoogste aantal sinds 4 februari.
Het demissionair kabinet trekt in het tweede kwartaal van 2021 730 miljoen euro extra uit om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dat schrijven de betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer. Van het geld worden twee bestaande steunmaatregelen uitgebreid.
Er komt gedurende de nu geldende coronamaatregelen geen verdere heropening van winkels in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding. Brancheorganisatie INretail vond dat de overheid bij de lockdownmaatregelen niet genoeg rekening houdt met de economische en sociale gevolgen van winkelsluitingen. De rechter oordeelde dat geen „evident onjuiste beleidskeuzes” zijn gemaakt.
In de eerste week van maart zijn naar schatting 3.100 mensen in Nederland overleden. Dat zijn er minder dan verwacht voor deze periode en bijna honderd sterfgevallen minder dan de week ervoor, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. Met name de sterfte onder tachtigplussers nam af.

Lees hier al het nieuws van vrijdag terug

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *