Opnieuw recordaantal coronadoden in een etmaal in Brazilië: 3.251

Opnieuw recordaantal coronadoden in een etmaal in Brazilië: 3.251

[ad_1]

Kerk op Urk laat coronamaatregelen los uit onvrede met overheidsbeleid
De Sionkerk op Urk heeft de afstandsregels en de mondkapjesplicht losgelaten en wil al haar leden weer verwelkomen, schrijft Trouw. De orthodoxe kerk keert zich tegen het overheidsbeleid om tegemoet te kunnen komen aan „de nood en het geestelijk welzijn” van de gemeente.
„Het is niet dat we het op Urk beter weten, of dat we niet luisteren naar de overheid. We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden”, zegt ouderling en voorlichter H. Snoek tegen de krant. „Het contact lijkt weg. En op de psychische nood van de gemeente wordt niet gelet.”
De Sionkerk heeft plek voor bijna vijfhonderd mensen en stroomde afgelopen zondag toen het beleid werd veranderd behoorlijk vol. Volgens Snoek zaten er tijdens zowel de ochtenddienst als de middagdienst 350 tot 400 mensen, zoveel mogelijk op hun vaste plek. Iedereen die geen gezondheidsklachten heeft is welkom.
Burgemeester Cees van den Bos (SGP) zegt niet te kunnen ingrijpen omdat hij daar geen bevoegdheid voor heeft, maar stelt dat de gemeente inwoners, maatschappelijke organisaties en kerken wel stimuleert om zich aan de regels van het RIVM te houden.

Opnieuw recordaantal coronadoden in een etmaal in Brazilië: 3.251
In Brazilië zijn het afgelopen etmaal 3.251 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord en het cijfer toont volgens persbureau Reuters aan dat de gezondheidscrisis in het grootste land van Zuid-Amerika volkomen uit de hand aan het lopen is. Dat komt door een trage vaccinatiecampagne en een heel onoverzichtelijk breiwerk van maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen.
President Jair Bolsonaro heeft dinsdag in de persoon van cardioloog Marcelo Queiroga zijn vierde minister van Volksgezondheid ingezworen sinds het begin van de pandemie. Bolsonaro botste vanwege het wegwuiven van de ernst van het coronavirus steeds met eerdere ministers. Dinsdag weigerde het Hooggerechtshof nog het beroep van de president in behandeling te nemen tegen beperkende maatregelen die verschillende staten hebben genomen. Volgens Bolsonaro zijn die maatregelen slecht voor de economie.
In een televisietoespraak dinsdagavond lokale tijd verdedigde Bolsonaro zijn coronabeleid en beloofde dat 2021 het jaar van de vaccinaties zal worden. Tijdens de toespraak klonk in steden door heel Brazilië een luid potten- en pannenprotest.

Volgen

In Brazilië heeeft tot nu toe 2,6 procent van de volwassenen twee inentingen met een coronavaccin gekregen en 7,6 procent een inenting. AstraZeneca maakte dinsdag bekend in april niet de beloofde 30 miljoen vaccins te kunnen leveren, maar slechts 18,2 miljoen doses.

Lees ook deze reportage: Zo beroerd gaat het in Brazilië

Dit bericht is om 02.40 uur geactualiseerd na de televisietoespraak van Bolsonaro

Toch meer rijbewijsbezitters in 2021, ondanks staken examens
Op 1 januari van dit jaar waren 11,4 miljoen mensen in het bezit van een geldig Nederlands autorijbewijs. Dat is 1,2 procent meer dan op dezelfde datum een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag bekend zijn gemaakt. Er kwamen vorig jaar wel 23,6 procent minder níeuwe autorijbewijsbezitters bij dan in 2019. In een groot deel van 2020 werden geen rijexamens meer uitgevoerd vanwege de coronacrisis.
De stijging van het aantal rijbewijzen werd mede gestimuleerd doordat het rijbewijsbezit onder 75-plussers met ruim 10 procent toenam ten opzichte van voorgaande jaren. Normaal gesproken laat een deel van de ouderen het rijbewijs verlopen, volgens het CBS bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen. Maar alle rijbewijzen die vanaf 1 februari 2020 zouden verlopen, bleven vanwege de lockdowns langer geldig.
Zo’n 165.000 mensen kregen in 2020 een nieuw autorijbewijs, bijna een kwart minder dus dan een jaar eerder. In april was het aantal nieuwe rijbewijzen zelfs bijna 98 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een maand later trok het aantal nieuwe rijbewijzen iets bij, toen vanaf 18 mei weer examens mochten worden afgelegd. In de maanden september, oktober en november 2020 was het aantal nieuwe rijbewijzen zelfs hoger dan in diezelfde periode in de voorgaande twee jaren.
In de Gelderse gemeente Rozendaal is volgens het CBS de rijbewijsdichtheid het hoogst. Van elke duizend inwoners van 17 jaar of ouder hebben er 918 het papier dat nodig is om een auto te mogen besturen. In Amsterdam ligt dat aantal een stuk lager met 630 rijbewijshouders per duizend inwoners.Een rijinstructeur en een leerling in Nijmegen. Het CBR heeft het dragen van mondkapjes tijdens rijlessen verplicht gesteld. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Goederenvervoer Nederlandse vrachtauto’s vorig jaar gedaald
Vorig jaar vervoerden Nederlandse vrachtauto’s in totaal 686 miljoen ton, een afname van 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het goederenvervoer door Nederlandse vrachtwagens is afgenomen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hoeveelheid goederen die binnen Nederland vervoerd werd nam vorig jaar wel toe.
Het gewicht van de vracht dat vorig jaar vanuit Nederland naar het buitenland werd vervoerd, daalde met 3,6 procent. Vooral de ladingen naar het Verenigd Koninkrijk (-12,7 procent) en Frankrijk (-9,7 procent) namen af. Naar Duitsland, de belangrijkste buitenlandse bestemming voor Nederlandse vrachtwagens, werd juist iets meer (+0,6 procent) gewicht aan goederen gebracht. Vanwege de coronapandemie sloten ook landen binnen de Europese Unie vorig jaar gedeeltelijk hun grenzen. Met name het vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk had last van lange wachttijden, vanwege de maatregelen en de bijkomende gevolgen Brexit.
Landbouwgoederen en andere voedingsproducten waren vorig jaar goed voor bijna een derde van het door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht. Het vervoer van zand, grind en bouwmaterialen, samen ruim een vijfde van alle vervoerde goederen, steeg met 2,6 procent ten opzichte van 2019. Goederen als ertsen, staal en chemische producten werden vorig jaar juist minder vervoerd dan een jaar eerder.

Welkom in een nieuw blog
De redactie van NRC houdt in dit blog iedere dag de ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag 23 maart:
Het huidige maatregelenpakket rondom het coronavirus is door het kabinet met drie weken verlengd, tot 20 april. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De avondklokmaatregel wordt wel aangepast; vanaf 31 maart moeten mensen om 22.00 uur binnen zijn in plaats van om 21.00 uur. De eindtijd, 04.30 uur, blijft wel staan.
Het reisadvies, waarin alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, is verlengd tot 15 mei. Ook voor de meivakantie geldt dus dat het kabinet mensen afraadt om op vakantie te gaan in het buitenland. Voor de zomervakanties geeft het kabinet nog geen advies; dat volgt volgens demissionair premier Rutte zo snel mogelijk.
In de week van 17 tot en met 23 maart zijn 46.005 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een toename van 16 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, toen 39.527 positieve tests door het RIVM werden geregistreerd. Ook het percentage positieve testuitslagen nam toe, van 7,7 procent naar 8,1 procent.
De coronadruk op de ziekenhuizen is dinsdag nog iets verder opgelopen. 2.198 mensen lagen op die dag met het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 623 op de intensive care. Het aantal IC-patiënten viel daarmee iets lager uit dan maandag, toen op die afdelingen een uitzonderlijk hoog aantal van 638 mensen werd verpleegd.
De veertigste editie van openluchtfestival Parkpop in Den Haag is verplaatst naar volgend jaar. Het evenement zou te vroeg plaatsvinden om te kunnen profiteren van de huidige ontwikkelingen op het gebied van sneltesten en vaccinaties. Parkpop stond dit jaar gepland op 13 juni. Het verplaatsen van het festival naar een later moment dit jaar bleek niet haalbaar.

Lees hier het hele blog van dinsdag terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *