Oud-president Peru besmet ondanks vaccinatie, Amerikanen in zomer weer welkom in EU

Oud-president Peru besmet ondanks vaccinatie, Amerikanen in zomer weer welkom in EU

[ad_1]

Oud-president Peru besmet ondanks vaccinatie, Amerikanen in zomer weer welkom in EU
Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

De voormalige Peruaanse president Martin Vizcarra is positief getest op het coronavirus, ondanks zijn omstreden vaccinatie met het Chinese Sinopharm-vaccin afgelopen jaar. Dat maakte Vizcarra zondag zelf bekend via Twitter. Hij en zijn familie zitten in thuisisolatie. De oud-president was vorig jaar september betrokken bij een vaccinatieschandaal, waarbij hooggeplaatste Peruanen een vaccinatie kregen, nog voordat de vaccins voor andere delen van de bevolking beschikbaar waren. Diverse bewindslieden stapten vervolgens op, Vizcarra trad in november op last van het Congres af. Ondertussen rijzen vragen over de effectiviteit van het Chinese Sinopharm-vaccin.

Volledig gevaccineerde Amerikanen mogen tegen de zomer weer naar landen in de Europese Unie afreizen, hoewel een exacte datum nog niet bekend is. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zondag gezegd tegen The New York Times. Aanleiding is onder meer het relatief hoge vaccinatietempo in de VS, waarmee naar verwachting medio half juni 70 procent van de Amerikanen is ingeënt. Momenteel zijn niet-essentiële reizen naar de EU verboden, enkele uitzonderingen daargelaten. Zo mogen Australiërs wel naar de EU, mits ze een negatief testbewijs kunnen tonen en bij aankomst in quarantaine gaan.
Hongkong en Singapore stellen per 26 mei een onderlinge reisbubbel in, kondigden beide steden maandag aan. De maatregel zou eigenlijk in november al ingaan, maar werd opgeschort na een piek van coronabesmettingen in Hongkong. Reizigers moeten zich voor vertrek en bij aankomst laten testen op het coronavirus. Bovendien mogen inwoners van Hongkong alleen naar Singapore vliegen als ze ten minste veertien dagen daarvoor volledig zijn gevaccineerd. Als het aantal besmettingen in een van de steden te snel oploopt, wordt de maatregel weer ingetrokken.

De voormalige Peruaanse president Martin Vizcarra is positief getest op het coronavirus. Foto John Reyes/EPA

Welkom in dit blog
De redactie van NRC houdt iedere dag de ontwikkelingen bij rond het coronavirus en de pandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 25 april:

Het kabinet heeft vanaf maandag 18.00 uur een vliegverbod afgekondigd voor passagiersvluchten uit India. Aanleiding zijn de zorgen rond coronamutaties in het Aziatische land en de hoge besmettingscijfers. Het vliegverbod blijft in ieder geval tot 1 mei van kracht. Het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor Indiase passagiers een voorkeursoptie wordt ten opzichte van andere EU-landen waar al een verbod geldt.
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben India hulp geboden bij coronacrisis in het land. In India is een extreem tekort aan onder meer zuurstofmaskers, terwijl het aantal besmettingen met corona alleen maar oploopt. Eerder zegden de Verenigde Staten ook al hun hulp toe.
Het RIVM registreerde zondag in een etmaal ruim achtduizend nieuwe positieve coronatests, iets minder dan een dag eerder. Volgens het instituut ging het bij een deel van de meldingen om positieve tests van eerdere dagen, die later zijn doorgegeven.
Bij een feest in Zeist zijn in de nacht van zaterdag op zondag meer dan honderd mensen bekeurd. Het lockdownfeest vond plaats in de koelcel van een bedrijfspand. Zaterdagmiddag werden in het centrum van Breda ook al circa tweehonderd boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Lees ook het blog van zondag 25 april terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.