Oud-waterpoloër en voormalig bondscoach Ivo Trumbic overleden

Oud-waterpoloër en voormalig bondscoach Ivo Trumbic overleden

[ad_1]


De Kroatische oud-waterpoloër en voormalig bondscoach van Oranje Ivo Trumbic is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zaterdag bekendgemaakt. Trumbic is volgens de bond van „enorme betekenis geweest” voor het Nederlandse waterpolo.
Trumbic werd in 1935 geboren in het Kroatische Split en speelde vanaf zijn elfde jarenlang waterpolo bij de club VK Jadran Split. Daarna speelde hij acht jaar voor HAVK Mladost – met beide clubs werd hij meermaals landskampioen en met HAVK Mladost won Trumbic driemaal de Europacup 1. Hierna kwam hij uit voor de Griekse club Olympiakos, die hij voor het eerst in dertig jaar tijd aan een landelijke titel hielp.
Van 1959 tot 1969 speelde Trumbic voor het nationale team van Joegoslavië, waarmee hij meerdere Olympische medailles binnensleepte. Zijn hoogtepunt was de Olympische Spelen in Mexico in 1968, toen Joegoslavië goud won en Trumbic werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Na deze periode vertrok de Kroaat in de jaren zeventig naar Nederland, waar hij aan de slag ging als trainer van het Nederlandse mannenteam dat in 1976 onder zijn leiding brons won bij de Olympische Spelen in Montréal.
AZ&PC Amersfoort
Hierna maakte Trumbic nog enkele omzwervingen als coach in andere landen, waarop hij in de jaren negentig terugkeerde naar Nederland en het Nederlandse team hielp met de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Hierop werd de oud-waterpoloër clubcoach en technisch directeur van de club AZ&PC Amersfoort. Deze club schrijft zaterdag dat Trumbic „onnoemlijk veel” heeft betekend.
Niet alleen tijdens trainingen en wedstrijden drukte Trumbic zijn stempel. Ook heeft hij een grote invloed op gehad op de waterpolotrainersopleidingen dankzij het boek Waterpolo dat hij in de jaren zeventig uitbracht en al snel een standaardwerk werd. In 2015 werd Trumbic opgenomen in de Swimming Hall of Fame, drie jaar later werd hij Lid van Verdienste van de KNZB en vorig jaar won hij de zogenoemde Franjo Bučar Lifetime Achievement Award: de belangrijkste sportprijs van Kroatië.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.