Pfizer en AstraZeneca-vaccins werken ook tegen Indiase variant

Pfizer en AstraZeneca-vaccins werken ook tegen Indiase variant

[ad_1]

Pfizer en AstraZeneca-vaccins werken ook tegen Indiase variant
Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca zijn effectief tegen de Indiase variant van het coronavirus. De middelen blijken vrijwel net zo goed te werken tegen de mutant uit India als tegen de Britse variant. Dat constateert de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) na eigen onderzoek. De studie toont aan dat Pfizer na een tweede dosis voor 88 procent effectief blijkt tegen de ziekte als gevolg van de Indiase variant. Tegen de Britse mutant bleek het vaccin voor 93 procent te werken. AstraZeneca was voor 60 procent effectief tegen de variant uit India, tegen 66 procent effectiviteit tegen de Britse variant.
In België zijn meer dan 100 duizend mensen gevaccineerd die op een reservelijst stonden. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van de verantwoordelijke dienst. Voor de lijst hadden zich meer dan een miljoen inwoners van België aangemeld. Het systeem was aangewend om verspilling van vaccins te voorkomen. Een uitnodiging hiervoor volgt als iemand niet komt opdagen bij zijn of haar afspraak voor een inenting. In België hebben inmiddels 4,3 miljoen inwoners tenminste een eerste prik gehad. Dat is ruim 46 procent van de bevolking. Ruim 1,6 miljoen inwoners zijn volledig ingeënt tegen Covid-19.
Op beelden in de Spaanse media is te zien dat spelers en supporters van Atlético Madrid de geldende coronaregels in het land negeren. Atlético kroonde zich gister tot kampioen van de Spaanse La Liga en dat leidde tot grote vreugde onder de Madrileense fans van de club. Rond het stadion kwamen zij in grote groepen bij elkaar, zingend en dansend van blijdschap. De supporters omhelsden elkaar en vertoonden luidkeels hun voetbalgeluk bij het titelfeest. Enkelen van hen droegen een mondkapje, maar het merendeel niet.

Het middel van AstraZeneca blijkt voor 60 procent effectief tegen de Indiase variant. Foto Luong Thai Linh/Reuters

Het belangrijkste nieuws van zaterdag
We openen een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus van zondag 23 mei. Dit was het belangrijkste nieuws van gisteren:

De bibliotheek in Den Helder mag weer open. Foto Koen van Weel/ANP

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.