Politie roept op niet meer naar demonstratie op Malieveld te komen

Politie roept op niet meer naar demonstratie op Malieveld te komen

[ad_1]

Treinverkeer naar Den Haag Centraal gestaakt vanwege drukte demonstratie
Al het treinverkeer naar station Den Haag Centraal is zondag op last van de politie gestaakt vanwege drukte bij het protest op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. Ook de treinen die via station Hollands Spoor rijden, stoppen niet op Den Haag Centraal. Dat laat een woordvoerder van de NS weten. Wel rijdt er nog verkeer weg uit Den Haag. De NS weet nog niet hoe lang deze situatie zal duren.
POL_DenHaag Politie Eenheid Den Haag Omdat het maximale aantal demonstranten op het #Malieveld is overschreden, kun je op dit moment niet met de trein naar #DenHaag reizen. Je kunt nog wel met de trein vanaf Den Haag vertrekken, zodat je naar huis kunt gaan. 14 maart 2021 @ 13:28

Volgen

Ondanks een oproep van de politie eerder op de dag om niet meer naar het Malieveld te komen, zijn er volgens persbureau ANP duizenden mensen aanwezig. De politie is volop aanwezig en houdt demonstranten tegen die vanaf het Malieveld naar het centrum van de stad willen lopen. In de buurt van het Malieveld, bij de Koekamp, is zondag ook een demonstratie tegen het klimaatbeleid van het kabinet gepland.
De gemeente bepaalde eerder dat bij demonstraties in de stad maximaal tweehonderd bezoekers aanwezig mogen zijn. Al voordat de demonstratie om 14.00 uur zou beginnen, was dat aantal bereikt.Actievoerders zondag op het Malieveld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ook Ierland staakt tijdelijk inenten met AstraZeneca-vaccin na melding trombose
Na Denemarken en andere Europese landen heeft nu ook Ierland „uit voorzorg” tijdelijk de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stilgelegd. De aanleiding voor deze stap is dat er in Noorwegen zaterdagavond vier gevallen van bloedstolsels zijn gemeld bij mensen die waren ingeënt. Dat schrijft de Ierse minister van Volksgezondheid zondag op Twitter. In Ierland zijn tot nu toe meer dan honderdduizend mensen ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.
DonnellyStephen Stephen Donnelly The decision to temporarily suspend use of the AstraZeneca Covid-19 vaccine was based on new information from Norway that emerged late last night. This is a precautionary step. The National Immunisation Advisory Comm meets again this morning and we’ll provide an update after that 14 maart 2021 @ 10:13

Volgen

In Denemarken werd de vaccinatie om dezelfde reden stilgelegd. Ook daar was na vaccinatie bij verschillende mensen bloedstolsels (trombose) ontstaan. Bij één iemand leidde dat tot de dood. Of er een relatie is met het vaccin dat de patiënten hadden gekregen wordt nog onderzocht. Uit voorzorg is daarom het inenten tijdelijk gestopt.
Het Europese Medicijnagentschap (EMA) adviseert vooralsnog om niet te stoppen met vaccineren. Volgens het EMA is er geen reden om aan te nemen dat de trombose werd veroorzaakt door het vaccineren en wegen de voordelen van de vaccins op tegen de mogelijke risico’s. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat er „waarschijnlijk geen verband” is tussen ingeënt worden met AstraZeneca en het ontwikkelen van trombose. In Nederland is één melding gedaan van mogelijke trombose na een inenting, dit verliep niet ernstig.

Lees ook: Denemarken stopt tijdelijk met prikken AstraZeneca. Wat is er aan de hand?

Politie roept op niet meer naar demonstratie op Malieveld te komen
De politie in Den Haag roept op niet meer naar het Malieveld te komen. Het maximum aantal bezoekers voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen die om 14.00 uur begint, is nu al bereikt. Dat laat de politie op Twitter weten. „Er is een noodbevel van kracht. Ben je onderweg naar het Malieveld? Kom niet en ga naar huis!” De politie heeft verschillende wegen op en rond het Malieveld afgesloten.
De demonstratie wordt georganiseerd door de actiegroep Nederland in Verzet, die eerder bijeenkomsten op het Amsterdamse Museumplein organiseerde. De politie is volop aanwezig „om de aangekondigde demonstratie in goede banen te leiden”, aldus de politie op Twitter. Demonstranten die van het Malieveld naar het centrum willen lopen, worden tegengehouden door de politie. Vlakbij het Malieveld, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, vindt zondagmiddag ook een demonstratie voor beter klimaatbeleid plaats. Volgens Omroep West is veel politie op de been op de doorgaande wegen naar het centrum van de stad.
Donderdag liet burgemeester van Den Haag Jan van Zanen weten dat niet meer dan tweehonderd mensen mogen deelnemen aan demonstraties. Eerder had hij besloten het maximaal aantal deelnemers op honderd te zetten maar na kritiek van de gemeenteraad heeft hij dat aantal verdubbeld.
titia_k Titia Ketelaar Demonstratie tegen coronamaatregelen om 14u op Malieveld. Onderwijl ook actie voor klimaat op Koekamp https://t.co/hLqgPjftCW 14 maart 2021 @ 12:23

Het maximale aantal deelnemers dat is toegestaan bij de demonstratie op het #Malieveld is bereikt. Er is een noodbevel van kracht. Ben je onderweg naar het Malieveld? Kom niet en ga naar huis!
— Politie Eenheid Den Haag (@POL_DenHaag) March 14, 2021

Volgen

De politie is zondag in Den Haag volop aanwezig vanwege twee geplande demonstraties. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Illegaal feest in Brazilië beëindigd en tweede lokale besmetting in Australië
De Braziliaanse politie heeft zaterdagnacht in Sao Paulo een illegaal feest beëindigd met bijna zeshonderd aanwezigen in een nachtclub. „Ik kon me niet voorstellen dat honderden mensen zouden samenkomen op een plek zonder ramen met alle deuren gesloten”, zei de politiechef tegen persbureau Reuters. De gouverneur van Sao Paolo heeft, samen met gouverneurs van andere regio’s, de lokale coronamaatregelen aangescherpt in een poging de uitbraak in te dammen. De gouverneurs vinden dat president Jair Bolsonaro te weinig doet tegen de pandemie. Het land kampt met een sterke toename van het aantal coronabesmettingen. Afgelopen week kwamen zo’n 12.000 Brazilianen om het leven als gevolg van Covid-19; een wereldwijd record.
In Australië is zondag een tweede lokale besmetting met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een medewerker van een hotel waar reizigers in quarantaine zitten die vanuit het buitenland zijn teruggekeerd. Het is de eerste lokale besmetting in de staat New South Wales in 55 dagen, aldus persbureau Reuters. In het land zijn sinds het begin van de uitbraak iets meer dan 29.000 besmettingen geteld en 909 dodelijke slachtoffers.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag.
Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen. Volgens de geciteerde artsen wordt het kortere staafje ook in het buitenland gebruikt. De GGD onderzoekt de „validatie” van „minder invasieve methoden” voor de neustest.
Minister De Jonge (CDA) en de GGD hebben ontstemd gereageerd op de actie van historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem (77) om zonder oproep alvast een coronavaccinatie voor zichzelf te regelen. Van Rossem vertelde in zijn podcast dat een paar telefoontjes voldoende waren om zonder oproep een vaccin voor zichzelf en zijn vrouw te regelen.
Het RIVM meldde zaterdagmiddag 6.446 positieve coronatests: ruim 400 meer dan een dag eerder. Vrijdag was ook al een forse stijging te zien ten opzichte van de dag daarvoor.
Vijf Europese lidstaten beklagen zich over de verdeling van vaccins in de Europese Unie. Oostenrijk, Bulgarije, Slovenië, Letland en Tsjechië menen dat het systeem oneerlijk is en vrezen voor grote verschillen tussen de lidstaten op het gebied van de vaccinatiegraad in de zomer.
In het Overijsselse dorp Enter zijn zeker vijftig mensen besmet geraakt met het coronavirus na een uitbraak op een basisschool; tweehonderd anderen worden getest. Op de Hotelschool Maastricht heeft eveneens een uitbraak plaatsgevonden: meer dan honderd studenten testten daar positief. In beide gevallen gaat het om veel besmettingen met de zogenoemde Britse variant van het virus.

Lees hier het hele blog terug: Europese discussie over ‘oneerlijke’ vaccinverdeling laait op

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.