Pratasevitsj op Wit-Russische staats-tv, waarschijnlijk onder dwang

Pratasevitsj op Wit-Russische staats-tv, waarschijnlijk onder dwang

[ad_1]


De Wit-Russische activist en journalist Roman Pratasevitsj is donderdag geïnterviewd op de staatstelevisie van dat land. In het interview zegt Pratasevitsj respect te hebben voor de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het interview waarschijnlijk onder zware druk is opgenomen.
Tijdens de uitzending gaat Pratasevitsj in op zijn rol bij de grootschalige protesten in Wit-Rusland. Hij zegt spijt te hebben voor de „massale onrust” waarvoor hij gezorgd zou hebben. Verder stelt hij dat hij zich vrijwillig laat interviewen, om „zijn fouten recht te zetten”. In het interview spreekt Pratasevitsj ook over Loekasjenko. Zo zegt hij veel respect te hebben voor de Wit-Russische leider. „Veel dingen waarvoor Loekasjenko wordt bekritiseerd, zijn pogingen om hem onder druk te zetten. In veel gevallen gedroeg hij zich als een man met ballen van staal”, zegt Pratasevitsj.

Lees ook: ‘Help ons’, smeken de ouders van Roman Pratasevitsj

Wit-Russische gevangenen worden vaker gedwongen op video bekentenissen te doen, schreef het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in 2018. Voordat oppositieleider Svetlana Tichanovskaja Wit-Rusland verliet in augustus 2020, plaatste ook zij een video waarin ze haar aanhang vroeg niet langer te protesteren. Later gaf ze aan dat ze deze video onder druk van de autoriteiten had geplaatst.
Journalist Pratasevitsj werd twee weken geleden samen met zijn vriendin Sofia Sapega op het vliegveld in Minsk gearresteerd, nadat hun vlucht was gedwongen te landen in Minsk. Kort na de arrestatie verscheen een video van de journalist waarin hij zei goed te worden behandeld. Zijn ouders zetten daar vraagtekens bij en zeiden dat hij er „toegetakeld” uit zag. Wat Pratasevitsj nu te wachten staat, is onbekend. Volgens sommigen zou hij de doodstraf kunnen krijgen. Zijn vriendin Sapega zal nog zeker twee maanden vastzitten, schreven Russische media vorige week.
mjluxmoore Matthew Luxmoore And most importantly, and clearly the goal of this whole stunt: Protasevich confesses to organising “mass unrest” and says he regrets urging people to protest. He also disavows his former colleagues and exiled opposition leader @Tsihanouskaya. Can’t imagine what threats he faced https://t.co/RnarpylfjJ 3 juni 2021 @ 18:20

Volgen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *