PWC: 1,6 miljoen ‘zombiebanen’ dreigen te verdwijnen door digitalisering

PWC: 1,6 miljoen ‘zombiebanen’ dreigen te verdwijnen door digitalisering

[ad_1]


Van de 1,6 miljoen Nederlandse werknemers die hun baan in de toekomst dreigen te verliezen, kan 82 procent de opgedane kennis en vaardigheden inzetten bij een nieuwe baan die wel toekomstbestendig is. Dat concludeert accountantsbureau Price Waterhouse Coupers (PCW) in een dinsdag verschenen onderzoek naar de gevolgen van de digitalisering voor de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat de coronacrisis de automatisering en robotisering van verschillende banen gaat versnellen.
Voor de uitbraak van het coronavirus stonden 1,6 miljoen banen voor 2024 onder druk vanwege economische modernisering. Per jaar komt dat neer op 400.000 arbeidsplaatsen. Die blijven nu intact vanwege het steunprogramma waarmee de overheid deze zogeheten „zombiebanen” kunstmatig in leven houdt. Als de steunprogramma’s zijn uitgewerkt, verdwijnen de 400.000 banen alsnog, constateert PWC. Hoofdeconoom Jam Willem Velthuijsen spreekt daarbij van banen in het vervoer, toerisme, vrijetijdsbesteding en detailhandel, waarvan „een aantal in de toekomst waarschijnlijk minder relevant zijn”.
PWC noemt twee oorzaken voor het ontstaan van de „zombiebanen”: het coronavirus en „verder oprukkende technologie”. Zo zetten bedrijven meer in op werken vanuit huis en proberen ze vaker te investeren in internetverkoop. Anderzijds veranderen ook de behoeften van consumenten: die door de gesloten sportscholen bijvoorbeeld vaker buiten wandelen of sporten. Als dat na de pandemie zo blijft, is er minder behoefte aan sportinstructeurs.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.