Raad van State: Nederlanderschap zes Syriëgangers terecht afgenomen

Raad van State: Nederlanderschap zes Syriëgangers terecht afgenomen

[ad_1]


Het Nederlanderschap van zes Syriëgangers is de afgelopen jaren terecht ingetrokken. Dat heeft de Raad van State vrijdag geoordeeld. Sinds een wetswijziging in 2017 kan iemands Nederlandse nationaliteit worden afgenomen als diegene zich aansluit bij een terroristische organisatie – een „zeer zware maatregel”, aldus de Raad van State.
Drie van de zes uitreizigers zijn in Nederland bij verstek veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Hoewel de andere drie niet voor dat feit zijn veroordeeld, is uit info van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst gebleken dat zij wel degelijk gelieerd waren aan een terroristische organisatie. Het kabinet ontnam daarom tussen 2017 en 2019 hun Nederlandse nationaliteit. Dat besluit was terecht, oordeelt de hoogste bestuursrechter nu.
Een van de bij de zaak betrokken Syriëgangers is een Haagse man met een Marokkaanse moeder en een Nederlandse vader. Hij reisde in mei 2013 af naar Syrië, waar hij zich aansloot bij IS of Jabhat al-Nusra. Ruim een jaar nam de man deel aan „de gewapende jihadstrijd” en speelde hij volgens de Raad van State een „faciliterende rol in deze strijd en bij de uitreis van andere Haagse jongeren naar Syrië”. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan het „verspreiden van opruiende berichten en afbeeldingen”, waarmee hij „indirect heeft opgeroepen tot het plegen van aanslagen in Nederland”. Hij werd bij versterk veroordeeld tot zes jaar celstraf.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *