Raúl Castro treedt af als leider Communistische Partij

Raúl Castro treedt af als leider Communistische Partij

[ad_1]


Raúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. Hij kondigde dat volgens persbureau Reuters zoals al werd verwacht aan op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in de hoofdstad Havana.
De 89-jarige Castro was al sinds 2018 geen president meer, maar had als partijleider nog altijd wel veel formele macht. Hij zei in een toespraak voor honderden partijleden dat het tijd is de macht door te geven aan een jongere generatie. Wel stelde hij dat hij nog tot aan zijn dood klaar zal staan om „het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.
De gebroeders Castro hadden sinds het einde van de Cubaanse revolutie in 1959 de macht op het eiland. Raúl Castro was eerder in zijn carrière opperbevelhebber van het leger en minister van Defensie en volgde in 2008 zijn met zijn gezondheid kwakkelende oudere broer Fidel Castro op. ‘El líder máximo’ overleed uiteindelijk in 2016.
Wie de opvolger van Castro wordt als partijleider is nog niet bekendgemaakt, maar het zal hoogstwaarschijnlijk de 60-jarige president Miguel Diaz-Canel worden. De Communistische Partij is de enige partij die is toegestaan op Cuba en heeft daarom alle macht. Er is ook geen vrijheid van meningsuiting, vrije markt en vrije pers op het eiland.

Nieuwsbrief
NRC De Haagse Stemming

Volg de formatie op de voet en word zelf een Haagse ingewijde

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.