Ruim 12 miljoen hectare aan bos verloren in 2020, stijging van 12 procent

Ruim 12 miljoen hectare aan bos verloren in 2020, stijging van 12 procent

[ad_1]


Vorig jaar is wereldwijd voor 12,2 miljoen hectare aan bos verloren gegaan in de tropen. 4,2 miljoen hectare daarvan – een gebied ter grootte van Nederland – was tropisch oerbos. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Universiteit van Maryland, geanalyseerd door Global Forest Watch. Volgens de organisatie leidt het bosverlies tot een CO₂-uitstoot die te vergelijken is met die van 570 miljoen auto’s. In Brazilië sneuvelden de meeste bomen: in de Amazone ging 1,6 miljoen hectare bos verloren.
Het bosverlies lag vorig jaar 12 procent hoger dan het jaar ervoor. Het is het tweede jaar op rij dat de biodiversiteit in de tropen daardoor achteruit ging, terwijl 2020 een belangrijk jaar had moeten zijn in de strijd tegen ontbossing. Zo beloofde het Consumer Goods Forum (CGF) namens de levensmiddelenindustrie elf jaar geleden om de ontbossing voor producten als palmolie, soja en vlees voor dit jaar te stoppen – hetgeen niet gebeurd is.
Het verdwijnen van het bos is vooral te wijten aan bomenkap voor grondstoffen. Dat komt vooral in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië voor. In Afrika speelt landbouw een belangrijke rol bij het verlies van de bomen. Ook bosbranden en andere gevolgen van klimaatverandering zijn volgens Global Forest Watch van invloed op het bosverlies. Bossen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze CO₂ uit de atmosfeer halen, water vasthouden en stadshitte dempen.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *