Ruim 1,3 miljard euro extra voor aanvullen tekorten jeugdzorg gemeenten

Ruim 1,3 miljard euro extra voor aanvullen tekorten jeugdzorg gemeenten

[ad_1]


Gemeenten krijgen volgend jaar 1,314 miljard euro extra om de tekorten in de jeugdzorg aan te vullen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag weten, na overleg tussen het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het geld komt boven op de 300 miljoen euro die eerder was toegezegd.
Een arbitragecommissie oordeelde vorige week dat gemeenten zeker 1,9 miljard euro extra nodig hebben om in 2022 goede jeugdzorg te kunnen verlenen. De commissie stelde vast dat de jeugdzorg kampt met een gat in de begroting van 1,7 miljard euro. Naast het toegezegde geld werden afspraken gemaakt over kostenbesparingen, waarmee naar verwachting 214 miljoen euro kan worden bespaard. „Doorgaan op dezelfde weg is geen optie”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) hierover. De 1,314 miljard euro is alleen bedoeld voor 2022, maar het oordeel van de arbitragecommissie geldt volgens een verklaring van het ministerie en de VNG als „zwaarwegende inbreng voor de kabinetsformatie”.
Sinds 2015 dragen Nederlandse gemeenten de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van jeugdzorg, omdat werd gedacht dat ze dit efficiënter en goedkoper zouden kunnen verstrekken. Dit bleek een misvatting: de vraag naar jeugdzorg steeg en de kosten per kind namen toe. Gemeenten waren daar niet op voorbereid, waardoor de tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg opliepen.

Lees ook dit artikel over de vier grootste problemen van de jeugdzorg: ‘Miljarden extra nodig voor jeugdzorg’

Lees ook dit interview met Korrie Louwes van de Inspectie: ‘De enorme druk bij jeugdzorg leidt ertoe dat er dingen fout gaan’

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *