Rusland reageert op Amerikaanse sancties: 10 diplomaten worden uitgezet

Rusland reageert op Amerikaanse sancties: 10 diplomaten worden uitgezet

[ad_1]


Rusland gaat tien Amerikaanse diplomaten uitzetten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook worden sancties opgelegd aan acht Amerikaanse overheidsfunctionarissen, die het land niet meer mogen betreden. Het gaat onder anderen om FBI-directeur Christopher Wray en directeur van de Nationale Inlichtingendiensten Avril Haines.
Ook heeft de regering van president Vladimir Poetin enkele andere maatregelen getroffen tegen Amerikanen en Amerikaanse instanties. Zo mogen Amerikaanse non-gouvernementele organisaties geen activiteiten meer ondernemen waarmee zij zich bemoeien met Russische politieke aangelegenheden en wordt het de Amerikaanse ambassade verboden mensen uit Rusland of een derde land aan te nemen als ambassadepersoneel. Tot slot heeft Lavrov de Amerikaanse ambassadeur in Moskou aangeraden „naar huis te gaan” om overleg te voeren; hetgeen de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten ook heeft gedaan na kritische uitspraken van president Joe Biden over Poetin.

Lees ook: Wat beoogt Poetin met de troepenverplaatsingen in de richting van Oekraïne?

Met de sancties reageert Rusland op het besluit van de Amerikaanse regering om tien Russische ambassademedewerkers uit te zetten en andersoortige sancties op te leggen. Hiertoe besloot de regering van president Biden vanwege de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Russische activiteiten op de Krim en de cyberactiviteiten die Rusland uitvoert op Amerikaans grondgebied. Ook de vermeende steun van Rusland aan de Taliban werd als reden genoemd.
De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat het moet ontgelden. Rusland heeft ook aangekondigd vijf Poolse diplomaten uit te zetten, in reactie op Pools besluit om drie Russische diplomaten weg te sturen. Hiertoe besloot de regering van premier Mateusz Morawiecki omdat de diplomaten activiteiten zouden hebben ondernomen „die Polen ondermijnden”. Het is niet duidelijk waar het precies om gaat.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.