Staat moet Farmers Defence Force schadevergoeding betalen

Staat moet Farmers Defence Force schadevergoeding betalen

[ad_1]


De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. De boerenorganisatie werd onterecht in verband gebracht met brandstichting. Dat gebeurde in een uitzending van Opsporing Verzocht van AvroTros, een programma van politie en justitie. Met de uitlatingen is de „eer en goede naam” van FDF aangetast, omdat er geen feitelijke onderbouwing was, zegt de kantonrechter.
Opsporing Verzocht besteedde op 13 oktober aandacht aan branden die op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving werden gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar ‘houd 1,5 meter afstand’ op stond. Dat gebeurde een avond voor een demonstratie bij het RIVM in Bilthoven, waar FDF protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. In het programma werd een getuigenoproep gedaan, waarbij werd gezegd dat de politie denkt dat de vermoedelijke brandstichter „mogelijke banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren”.
De rechtbank vindt dat er „onrechtmatig” is gehandeld jegens FDF en heeft daarom de schadevergoeding toegekend. Die moet de staat betalen, omdat het OM verantwoordelijk is voor de opsporingsberichtgeving. De boerenorganisatie zelf had 50.000 euro geëist, meldt persbureau ANP. Het tv-programma had kort na de uitzending een rectificatie geplaatst. „Er is geen bewijs voor zo’n verband tussen de branden en deze protestgroepen, en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degene op de beelden en die groepen.”

Nieuwsbrief
NRC Kijktips

Wat moet je deze week kijken? Tips voor boeiende programma’s, series en films

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.