Sterfte in tweede week van mei licht gedaald ten opzichte van week ervoor

Sterfte in tweede week van mei licht gedaald ten opzichte van week ervoor

[ad_1]

Gezondheidsraad stelt dat vaccinatie overdracht virus vermindert
Vaccins helpen niet alleen om een ernstig ziekteverloop bij Covid-19 te voorkomen, maar zorgen ook dat een besmet persoon het virus minder makkelijk overdraagt. Dat stelt de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), na analyse van drie wetenschappelijke studies.
De kans op virusoverdracht na één vaccinatie vermindert volgens de commissie, bestaande uit verschillende medische experts, met 30 tot 50 procent. Omdat het gaat om studies waarbij is gekeken naar een beperkte groep mensen die pas één keer gevaccineerd waren, waaronder een groep verpleeghuisbewoners, zijn dit nog geen definitieve getallen. Bij de studies was geprikt met de vaccins BioNTech/Pfizer en AstraZeneca.
Het is volgens de commissie nog niet duidelijk of de vermindering van de besmettingskans ook geldt voor mutaties van het coronavirus. Hiervoor is verder onderzoek nodig, waarbij ook naar een langere periode na de vaccinatie kan worden gekeken. Maar met de informatie die nu beschikbaar is, acht de commissie het „waarschijnlijk dat vaccinatie tot op zekere hoogte transmissie tegengaat”.

Sterfte in tweede week van mei licht gedaald ten opzichte van week ervoor
In de tweede week van mei zijn naar schatting 2.950 mensen overleden. Dat is een lichte daling vergeleken met de week ervoor, toen 2.974 mensen overleden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS registreert daarmee honderd sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, maar het getal ligt wel binnen de gebruikelijke schommelingen van de cijfers. Er is sinds week 3 van 2021 geen sprake meer van oversterfte. Sinds die periode schommelt het aantal sterfgevallen rond de verwachte aantallen.
Hoewel geen sprake is van oversterfte, ligt het aantal sterfgevallen onder 65- tot 80-jarigen nog wel iets hoger dan verwacht, meldt het CBS. Ook is er sprake van oversterfte onder mensen jonger dan 65 jaar. Er overleden 450 mensen jonger dan 65 jaar, bijna honderd meer dan verwacht. Het RIVM registreerde in de tweede week van mei 69 mensen die zijn overleden aan Covid-19.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het nieuws van donderdag 20 mei:

De tweede prik van het AstraZeneca-vaccin kan binnen vier en twaalf weken worden toegediend, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Momenteel wordt de tweede inenting pas na twaalf weken toegediend.
De vaccinatiebereidheid ligt onder Nederlanders met een migratieachtergrond fors lager dan het bevolkingsgemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek door GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.
In de ziekenhuizen lagen donderdagmiddag 1.899 coronapatiënten, 103 minder dan een dag eerder. Sinds eind april is een daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ingezet. Het RIVM registreerde tussen woensdag- en donderdagmiddag 4.688 meldingen van positieve coronatests.
Alle coronavaccins die momenteel in Europa zijn goedgekeurd, lijken te werken tegen de verschillende varianten van het coronavirus. Dat heeft Europa-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie Hans Kluge donderdag gezegd.
GGD’s in vijftien regio’s gaan vanaf volgende week dak- en thuislozen inenten tegen het coronavirus. Momenteel zijn 25.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats in kaart gebracht. Naar schatting leven in totaal 60.000 dak- en thuislozen in Nederland.
Duncan Laurence is donderdag positief getest op het coronavirus. De winnaar van het Eurovisie Songfestival van 2019 kan daarom niet optreden bij de finale van het evenement in Rotterdam komende zaterdag.

Lees hier het hele blog van donderdag 20 mei terug

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *