Sterftecijfer opnieuw hoger dan verwacht

Sterftecijfer opnieuw hoger dan verwacht

[ad_1]

Sterftecijfer opnieuw hoger dan verwacht
Vorige week zijn naar schatting 3.150 mensen overleden. Dat zijn er ongeveer 250 meer dan verwacht voor deze periode en 43 meer dan een week eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er overleden vooral meer 65- tot 80-jarigen dan verwacht, en ook bij mensen jonger dan 65 jaar was er sprake van oversterfte. Het is voor het eerst sinds de derde week van januari dat er in alle lagen van de bevolking sprake is van aantallen overlijdens die hoger liggen dan verwacht voor deze periode van het jaar.
Uit cijfers van het RIVM blijkt verder dat er vorige week 111 Covid-patiënten zijn overleden. In totaal overleden in Nederland tussen maart 2020 en januari 2021 24.484 personen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, zo berekende het CBS. De oversterfte tijdens de eerste golf van de coronapandemie en de eerste negentien weken van de tweede golf wordt hiermee volledig veroorzaakt door patiënten die overlijden aan het nieuwe coronavirus.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde coronapandemie bij. Dit waren de hoofdpunten van donderdag 6 mei:

De oproep van de Verenigde Staten om patenten van coronavaccins vrij te geven, wordt niet overal ter wereld goed ontvangen. De farmaceutische lobbygroep IFPMA verwierp het verzoek en de steun van de Amerikaanse president Joe Biden. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei niets te zien in vrijgave van de patenten. EU-voorzitter Ursula von der Leyen deelde donderdag wel mee dat het in haar ogen bespreekbaar gemaakt kan worden.
Toegangstesten voor activiteiten en evenementen zullen voorlopig gratis zijn, maar het kabinet wil „op enig moment” kunnen besluiten om toch een eigen bijdrage te vragen. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) donderdag tijdens een Kamerdebat. De Tweede Kamer had eerder op de dag al gepleit voor gratis toegangstesten.
Nederland heeft een eerste vlucht met medische hulpmiddelen naar India gestuurd. Het gaat om beademingsapparatuur en machines waarmee zuurstof uit de lucht kan worden gefilterd en zuurstofflessen vervolgens kunnen worden gevuld.
Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft de eerste drie maanden van 2021 afgesloten met een verlies van 1,5 miljard euro, bleek donderdag uit de kwartaalcijfers. Het verlies viel iets lager uit dan de cijfers uit het eerste kwartaal van 2020, toen de luchtvaartonderneming een verlies van 1,8 miljard leed.
Alle olympische atleten en delegaties kunnen in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio van deze zomer worden ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De farmaceuten maakten donderdag bekend een deal te hebben gesloten met het Internationaal Olympisch Comité om doses van het vaccin te doneren.

Lees ook: Lees hier het hele blog van donderdag 6 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *