Sydney gehuld in giftige rook door ‘geplande’ bosbranden in de buurt

Sydney gehuld in giftige rook door ‘geplande’ bosbranden in de buurt

[ad_1]


De Australische stad Sydney is maandag gehuld in een grote mist, bestaande uit giftige rook van geplande bosbranden buiten de stad. In sommige buurten werd de luchtkwaliteit ‘s ochtends aangemerkt als ‘zeer slecht’ en werd aangeraden niet onnodig naar buiten te gaan. De weerdiensten adviseerden in de gehele stad niet de weg op te gaan, daarnaast werden veerboten stilgelegd. Inmiddels is de mist al een stuk minder geworden, in de loop van de dag moet deze helemaal zijn verdwenen.
De Australische brandweer steekt geregeld stukken bos aan, om zo bosbranden die in de zomermaanden ontstaan beter te kunnen controleren. De geplande bosbranden ontdoen onder meer de bosbodem van puin dat bosbranden kan aanwakkeren. De rook van de zaterdag aangestoken branden is in de winderige nacht die volgde naar Sydney overgewaaid. Volgens de lokale brandweer was de mist ingecalculeerd, maar wel ernstiger dan verwacht.
Voorspeld wordt dat de mist in de loop van de dag volledig zal zakken als de temperatuur oploopt. Ook wordt voor later op de dag regen verwacht, die moet helpen bij de rookvermindering. Daarnaast heeft de brandweer besloten andere geplande branden uit te stellen, en het brandgebied van weer andere branden te verkleinen. Australië wordt jaarlijks geteisterd door grote natuurbranden, die door klimaatveranderingen grotere vormen aannemen.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.