‘Syriëgangers opgehaald door Nederlandse delegatie’

‘Syriëgangers opgehaald door Nederlandse delegatie’

[ad_1]


Een Nederlandse delegatie zou zaterdagochtend enkele Nederlandse Syriëgangers hebben opgehaald uit het noordoosten van Syrië. Dat bevestigen Koerdische autoriteiten aan persbureau AFP. De groep zou om 11.00 uur ‘s ochtends in de plaats Qamishli zijn overdragen. Het is onduidelijk om wie het precies gaat, volgens Koerdische media zouden het vijf weeskinderen zijn, andere bronnen melden eerder dat het om twee of drie kinderen en een vrouw zou gaan.
De Nederlanders zouden gelieerd zijn aan de terroristische groepering Islamitische Staat (IS), een overheidsfunctionaris zegt tegen AFP dat het niet zou gaan om personen die voor IS gevochten hebben. In 2019 haalde Nederland twee weeskinderen terug uit Koerdisch gebied in Syrië. Hier was Jan Willem Beaujean, directeur consulaire zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bij aanwezig. De kinderen werden destijds teruggevlogen met twaalf kinderen die door de Franse overheid uit Syrië opgehaald werden.
Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse staat geen verplichting heeft om 56 kinderen en 23 vrouwen terug te halen uit het noorden van Syrië. Daar verblijven zij onder zware omstandigheden in de kampen Al-Hol en Al-Roj. Het zou volgens de rechter te onveilig zijn om hen daar op te halen, bovendien zouden vooral de moeders een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid.
Dit bericht wordt aangevuld.

Lees ook: Nederland haalde zijn IS-vrouwen niet op. Nu ontsnappen ze

[ad_2]

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *