Sywert van Lienden biedt excuses aan voor ‘gebrek aan transparantie’ bij mondkapjesdeal

Sywert van Lienden biedt excuses aan voor ‘gebrek aan transparantie’ bij mondkapjesdeal

[ad_1]


Opiniemaker Sywert van Lienden heeft zondag excuses aangeboden voor zijn „gebrek aan transparantie en openheid” rond de mondkapjesovereenkomst met de overheid. Dat deed hij in gesprek met presentator Twan Huys in het televisieprogramma Buitenhof. Hij en zijn zakenpartners verdienden via de Stichting Hulptroepen Alliantie samen een bedrag van zo’n 20 miljoen euro aan belastinggeld met de inkoop van mondkapjes uit China. Dit terwijl Van Lienden herhaaldelijk aangaf te handelen zonder winstoogmerk.
Dat hij niet open is geweest, noemt hij zondag „fout” en de 9 miljoen euro aan winst die de overeenkomsten hem opleverden „excessief veel”. Daarom zou hij dit bedrag nu willen besteden aan een „maatschappelijke bestemming”. Hij noemde doelen als het helpen van kinderen uit kansarme gezinnen en kankerbestrijding. Overigens benadrukt de opiniemaker dat de overeenkomsten met de overheid „rechtmatig en transparant” zijn verlopen.

Lees ook dit profiel: De vrienden van Sywert wilden niet geloven dat hij miljoenen verdiende met zijn mondkapjes

Commerciële bv
Het drietal sloot in april vorig jaar deals met de overheid voor opgeteld 100,8 miljoen euro. De orders werden gefactureerd op naam van Relief Goods Alliance, Van Liendens commerciële bv. Hij en zijn partners Bernd Damme en Camille van Gestel hielden samen zo’n 20 miljoen euro over aan de deals, onthulde journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money deze week. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou niet hebben geweten dat Van Lienden een deel van de opbrengsten zelf zou opstrijken.
De miljoenenopbrengsten voor Van Lienden en zijn partners leidden de afgelopen weken tot politieke en maatschappelijke ophef. Demissionair minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) noemde „het beeld van exorbitante winst” in crisistijd deze week „niet goed”. Zij is de opvolger van Martin van Rijn (PvdA), die destijds verantwoordelijk was voor de mondkapjesinkoop. Haar ministerie stond toen onder grote druk om zo snel mogelijk mondkapjes in te kopen, aldus Van Ark. Een deel van de Kamer wil dat de demissionair minister het geld van Van Lienden terugvordert, maar daar ziet ze niks in omdat het bedrijf „conform de voorwaarden” heeft geleverd.
De deals met de opiniemaker werpen ook licht op het handelen van het ministerie van VWS in de chaotische beginfase van de pandemie. Medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes en beademingsapparatuur, waren schaars en moesten in allerijl worden aangeschaft. De coronacrisis heeft de al langer bestaande zwakheden van het financiële beleid op het departement blootgelegd, oordeelde de Algemene Rekenkamer vorige maand in haar jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Zo kan het uitgeven van zo’n 5,1 miljard euro aan onder meer mondkapjes en coronatests niet worden verantwoord door het ontbreken van bonnetjes of ontvangstbewijzen. Hierdoor is het in sommige gevallen onzeker of de producten of goederen ook daadwerkelijk zijn geleverd.

Volgen

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *