‘Tijdens de lockdown meer geblowd, andere middelen minder gebruikt’

‘Tijdens de lockdown meer geblowd, andere middelen minder gebruikt’

[ad_1]

Trimbos: tijdens de lockdown werd meer geblowd, andere middelen minder gebruikt
Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis meer gaan blowen, terwijl het gebruik van andere drugs gelijk bleef of afnam. Dat blijkt uit twee drugsmonitoringonderzoeken van het Trimbos-instituut die later vandaag verschijnen, meldt De Telegraaf dinsdag. Het gebruik van psychedelische drugs als 2C-B, paddo’s, ketamine en lsd bleef ongeveer gelijk. Cocaïne, speed, lachas en xtc werden minder gebruikt.
De krant sprak met Margriet van Laar, die leiding geeft aan de monitoring. Zij zegt dat er ook minder drugsgerelateerde incidenten werden gemeld. „Maar is dat omdat er minder wordt gebruikt of omdat mensen de hulpverlening niet weten te vinden? We zien namelijk dat ondervraagden vooral aangeven geen hulp te zoeken, of die te vragen van vrienden bij gezondheidsklachten.”
Of drugs vaker of minder worden gebruikt, hangt af van de setting waarin ze populair waren. Middelen als xtc gelden als partydrugs, dus worden met de sluiting van de uitgaansgelegenheden minder gebruikt. Tripmiddelen worden vaker thuis gebruikt. Van Laar zegt er tegen De Telegraaf rekening mee te houden dat het drugsgebruik weer toeneemt als de festivals en uitgaansgelegenheden weer open gaan.Toen half maart vorig jaar werd besloten dat de coffeeshops voor drie weken dicht moesten, ontstonden er rijen. Later werd besloten dat coffeeshops toch open mochten blijven voor afhaal. Foto Phil Nijhuis/ANP

Welkom in een nieuw blog
De redactie van NRC houdt dagelijks het laatste nieuws bij van de uitbraak van het coronavirus en de daaruit voortgekomen crises. Dit is het blog van dinsdag 9 maart, hieronder staat het belangrijkste nieuws van maandag:
De coronacijfers staan er niet gunstig genoeg voor om versoepelingen van de huidige coronamaatregelen door te voeren, zo stelden demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandagavond. De maatregelen zijn nog twee weken langer van kracht. Wel komen er enkele kleine aanpassingen. Zo worden vanaf 16 maart zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar weer mogelijk, kunnen grote winkels vanaf die datum meer klanten toelaten en mogen groepjes van vier mensen van 27 en ouder weer samen buiten sporten. Bewoners van verpleeghuizen met een hoge vaccinatiegraad mogen per dag twee bezoekers in plaats van één ontvangen. Deze versoepeling gaat als enige per direct in.
De avondklok blijft van kracht en wordt met twee weken verlengd, tot 04.30 op woensdagochtend 31 maart. De zwaarste maatregel zou als eerste van tafel gaan, zei premier Rutte bij de invoering ervan, maar daar wordt dus nog niet voor gekozen.
Er werd gedurende de dag veel gesproken over manieren waarop mensen hun niet-besmettelijkheid kunnen aantonen. Met de negatieve uitslag van een (zelf)test zou bijvoorbeeld de toegang tot „niet-essentiële functies” en evenementen kunnen worden georganiseerd. Zo worden in de fieldlabs de coronatestbewijzen getoetst. Hugo de Jonge liet weten dat een app in de maak is die met een ‘groen vinkje’ die status kan aangeven; er wordt ook gekeken naar uitbreiding van die app zodat ook vaccinaties de niet-besmettelijkheid bewijzen. Om die functie aan de zogeheten Coronacheck-app toe te voegen moet nog wel duidelijk zijn geworden dat vaccinatie ook inderdaad tot niet-besmettelijkheid leidt.
Het vaccin van AstraZeneca en de University of Oxford kan ook worden ingezet om mensen van 65 jaar en ouder te vaccineren. Zo luidt het advies van de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid.
De Leidse farmaceut Janssen zal in april de eerste doses van het eigen coronavaccin leveren aan Nederland, verwacht het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het vaccin wordt naar verwachting deze week goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Lees hier het hele blog van 8 maart terug

Een verpleegkundige kijkt vanuit een hokje, onderdeel van een groot vaccinatiecentrum, dat is ingericht in het voormalig vliegvel Tempelhof in Berlijn. Foto Tobias Schwarz/EPA

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.