Tot november overleden ruim zestienduizend mensen (vermoedelijk) aan corona

Tot november overleden ruim zestienduizend mensen (vermoedelijk) aan corona

[ad_1]

Tot november overleden ruim zestienduizend mensen (vermoedelijk) aan corona
Van maart tot en met november vorig jaar stierven ruim zestienduizend mensen (vermoedelijk) aan de gevolgen van het coronavirus, waarbij de sterftecijfers piekten in april en november. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Bij 13.497 van de overledenen is Covid-19 de vastgestelde doodsoorzaak; bij 2.588 is dat vermoedelijk het geval.
Het aantal coronagerelateerde doden verschilde afgelopen jaar sterk per maand. In maart telde het CBS meer dan tweeduizend (vermoedelijke) Covid-doden, waarna dat aantal een maand later piekte tot grofweg drieduizend. In juli zakte het aantal weer naar 67 coronadoden.
Vanaf september nam het dodental als gevolg van het coronavirus met honderden per maand toe, met een piek in november (ruim drieduizend doden). In deze drie maanden overleden 5.458 mensen als gevolg van het coronavirus; een oversterfte van 4.400 volgens het CBS.
De aantallen zijn gebaseerd op de sterfteberichten van gemeenten die het CBS dagelijks binnenkrijgt en vaststellingen van artsen. Cijfers over de laatste weken van vorig jaar ontbreken vooralsnog omdat het CBS nog niet alle benodigde documenten heeft ontvangen.

Welkom in een nieuw blog
De redactie van NRC houdt dagelijks het laatste nieuws bij rond de coronacrisis. Dit is het blog van woensdag 10 maart. Hieronder het belangrijkste nieuws van dinsdag:
EU-voorzitter Charles Michel heeft dinsdag het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ervan beschuldigd de export van coronavaccins tegen te houden. „Ik ben geschokt als ik de beschuldigingen van ‘vaccinatienationalisme’ hoor”, schreef Michel in zijn nieuwsbrief. Het Verenigd Koninkrijk ontkent de export van ook maar „een enkel coronavaccin” te hebben geblokkeerd.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is dinsdag opnieuw aanzienlijk toegenomen. Er moesten 35 patiënten naar de IC en op andere afdelingen zijn nog eens 240 zieken opgenomen. Dat laatste cijfer was sinds half januari niet zo hoog geweest.
Het kabinet heeft een nieuwe wet in voorbereiding waarmee ook mensen die met de auto de grens oversteken, verplicht een verklaring bij zich dienen te hebben van een negatieve coronatest. In dat geval zouden dezelfde regels gelden als voor mensen die met de trein, bus, boot of het vliegtuig komen.
Farmaceut Johnson & Johnson heeft de Europese Unie laten weten dat er leveringsproblemen zijn. Mogelijk zal het daardoor het komende kwartaal niet lukken om de 55 miljoen doses vaccin te leveren die waren toegezegd.

Lees hier het hele blog van 9 maart terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.