Totaal ander werk doen, totdat de reisbranche weer aantrekt

Totaal ander werk doen, totdat de reisbranche weer aantrekt

[ad_1]


Als fervent skiër en ervaren wintersporttouroperator had Else Schepers al heel wat pistes van dichtbij gezien. Maar toen ze in 2007 voor het eerst in de poedersneeuw van het Canadese Sun Peaks stond, dacht ze: wauw, dit is écht bijzonder. Na drie jaar reizen naar twintig skigebieden begon ze in 2010 een specialistische reisorganisatie voor wintersportreizen naar Canada en Amerika. „Mijn motto is: ik hoef niet de grootste te zijn, maar wél de beste.” De eerste lockdown viel in het staartje van het wintersportseizoen. Schepers schoot meteen in de regelstand. „Ik had ongeveer honderd passagiers in Canada en Amerika zitten die ik moest repatriëren. Door het tijdsverschil was ik letterlijk dag en nacht aan het mailen, bellen en whatsappen. Maar het is gelukt: iedereen was weer op tijd in Nederland. En ondertussen dacht ik naïef: godzijdank ben ik een wintertouroperator.” Daarom kwam de echte klap pas in september, toen Schepers besefte dat de winter van 2020-21 óók niet door zou gaan. „Mijn beste vriend belde en vroeg: ‘hee, hoe is het met jou?’ Ik barstte in tranen uit, want het ging even helemaal niet goed.” Die vriend nam haar mee voor een weekje vakantie in Griekenland. Daar kreeg Schepers een nieuw idee: luchtreiniging op basis van fotokatalyse. Dat is een techniek die een ruimte onder meer op virusdeeltjes van Covid-19 zuivert. „Opeens zat ik tot in de late uurtjes een webshop in elkaar te zetten en sleepte ik klanten binnen. Bijvoorbeeld een hotelketen die het systeem in al zijn restaurants wil gaan gebruiken. Oh, dat gaf me zo enórm veel energie!”Schepers kan gebruikmaken van de financiële steunregelingen van de overheid, maar desondanks moet ze een behoorlijk gat slaan in haar buffers. Wat het extra moeilijk maakt, is dat een touroperator pas betaald krijgt als de reiziger daadwerkelijk op reis is. „Sommige reizen heb ik ondertussen al drie keer in handen gehad, doordat ik ze telkens weer moest annuleren en verplaatsen. Daardoor heb ik nog steeds geen inkomsten daarvoor ontvangen.” Ondertussen gaat Schepers ervan uit dat er volgende winter wél weer geskied kan worden. Ze denkt niet dat corona ons reisgedrag blijvend zal veranderen. „Dat hebben we gezien bij eerdere grote gebeurtenissen. Of het nu gaat om het SARS-virus, 9/11 of de aswolk in IJsland: uiteindelijk is binnen een jaar alles weer terug bij het oude.”
Wie: Else Schepers (51) uit Raamsdonkveer. Werk: Heeft haar eigen reisorganisatie, Wintersport Canada Amerika. Nieuw werk: Lanceerde een nieuw product: luchtreiniger Vairus.
Else Schepers ‘Opeens zat ik tot in de late uurtjes een webshop in elkaar te zetten’
Thijs Heslenfeld is een man van plannen en ideeën. Dus toen de lockdown ervoor zorgde dat zijn jaarlijkse trip naar Namibië niet door kon gaan, haalde hij meteen een oud plannetje uit de kast: mooie flessen wijn importeren. „Het leek me leuk om eens te kijken of ik daar geld mee kon verdienen. Met als bijkomend voordeel dat ik dan lekker naar Frankrijk mocht rijden om wijn te proeven en interessante mensen te ontmoeten.” De tijd bleek mee te zitten. Veel mensen willen nu wel kopen bij kleine ondernemers en zijn verhaal sloeg aan. „Ik verdien er geen grote sommen mee, maar het maakt dat ik iets minder hard inteer op mijn spaargeld.”Normaal gesproken is Heslenfeld een groot deel van het jaar in het buitenland. Hij geeft masterclasses fotografie in Marrakesh en zit jaarlijks een paar maanden in Namibië. Daar neemt hij mensen een-op-een mee op een wildkampeertrip. „Dat is geen gewone safari waarbij we de big five gaan spotten. We rijden een week rond door de totale wilde bush, om zo te voelen hoe het is als de eerstvolgende mens honderden kilometers verderop zit. Voor de gemiddelde Hollander is dat superspannend. De mensen die zo’n reis boeken, hebben vaak veel geld en weinig tijd en willen iets echt bijzonders meemaken.”Reizen is een levenselixer voor Heslenfeld. Zijn vrienden dachten daarom dat hij het wel moeilijk zou krijgen in coronatijd. Het tegendeel bleek waar. „Voor het eerst in twintig jaar leunde ik eens achterover. Ik ging mijn harde schijven door, bekeek mijn foto’s en toen overviel me een enorm gevoel van dankbaarheid voor wat ik allemaal heb mogen meemaken.” Dat gevoel bleek wel tijdelijk. Ondertussen heeft het plaatsgemaakt voor een licht ongeduld. Heslenfeld verlangt weer naar avontuur. „Ik vind het in Nederland te saai, te georganiseerd. Ik kan al geïrriteerd raken van een doorgetrokken streep op de snelweg. Hoe leuk zou de wereld zijn als we géén doorgetrokken strepen hadden en het gewoon samen moesten regelen?” Heslenfeld gaat ervan uit dat hij op z’n vroegst pas volgend najaar weer op reis kan. Maar het zou ook het voorjaar van 2022 kunnen worden. Wordt hij daar niet mismoedig van? „Nee, toch niet. Misschien komt het doordat ik mijn hele leven al graag naar ongeorganiseerde plekken ga, vol chaos en onzekerheid. Dus een stip aan de horizon heb ik niet zo nodig; ik zie wel hoe het loopt.”
Thijs Heslenfeld ‘Als bijkomend voordeel rijd ik nu naar Frankrijk om wijn te proeven’
Kamperen is niet haar ding, maar voor alle andere reizen kunnen reislustigen terecht bij reisadviseur José van Felius: van een rondreis door Maleisië tot een all-inclusive naar Gran Canaria. Onder de vlag van TUI is ze zelfstandig reisagent, maar door corona viel er helemaal niks meer te reizen „Toen duidelijk werd dat dit niet maar drie weken ging duren, was ik even in paniek”, vertelt ze. „Ik was pas in de zomer van 2019 voor mezelf begonnen en had allemaal investeringen gedaan, wanneer zou ik die terugverdienen? Had ik wel mijn vaste baan moeten opzeggen?” Ze verruilde de paniekmodus echter gauw voor een doe-modus, want ze zag al snel: van 40 uur in de week Netflixen word ik héél chagrijnig. Dus stortte ze zich op een project om lokale ondernemers in haar woonplaats Gorinchem te steunen. Ondertussen hield Van Felius de reismogelijkheden nauwgezet in de gaten. Begin juli zat ze op de eerste vlucht die weer naar Mallorca ging. „Ik merkte aan mijn klanten dat ze dolgraag op vakantie wilden, maar niet durfden. Daarom ben ik zelf als eerste gegaan en heb ik op mijn sociale media vastgelegd hoe alles in zijn werk ging.” De reizen die Van Felius vervolgens boekte voor klanten, voelden speciaal voor haar. „Mensen hadden niet drie maar wel drieduizend vragen! Ik vond het best een eer dat ik ze daarin mocht begeleiden.” Uiteindelijk ging in het najaar de boel weer op slot en zat Van Felius weer thuis, alwaar ze inkomsten miste en een uitdaging. Bij een makelaarskantoor hoopte ze tijdelijk als receptionist aan de slag te kunnen. Tot ze daar vroegen waarom ze geen makelaar werd bij hen. „Welja, dacht ik toen, waarom ook niet? Een reis of een huis verkopen, daarin zitten best overeenkomsten. Je begeleidt mensen bij een aankoop waar ze lang voor gespaard hebben. Ik vind het ontzettend leuk om te doen.” Van Felius gaat ervan uit dat er vanaf juli weer gereisd kan worden. En dus combineert ze nu haar twee banen door alleen ’s ochtends en in het weekend werk te doen voor haar reisbureau. „Mensen zeggen weleens: ‘José, hoe vroeg stuur jij al mailtjes? Dat is niet normaal, hoor!’ Toch is er best een kans dat ik de twee blijf combineren. Ik heb gezien hoe kwetsbaar je bent als ondernemer en hoe alles in één keer kan veranderen.”
Wie: José van Felius (52) uit Gorinchem. Werk: Persoonlijk reisadviseur voor Tui At Home. Nieuw werk: Makelaar bij Van Brugge Makelaardij.
Wie: Thijs Heslenfeld (56) uit Putten. Werk: Fotograaf en organisator van avontuurlijke reizen, onder andere in Afrika. Nieuw werk: Wijnimporteur via reisjelangsdewijn.nl.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.