Total trekt personeel terug vanwege gevechten in Mozambique

Total trekt personeel terug vanwege gevechten in Mozambique

[ad_1]


Het Franse energieconcern Total heeft al zijn personeel van het Afungi-gasproject in Noord-Mozambique teruggetrokken, vanwege de aanhoudende gevechten in de regio. Dat zeggen bronnen vrijdag tegen persbureau Reuters. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend.
Meer dan een half miljoen Mozambikanen zijn uit het gebied gevlucht vanwege het geweld tussen een jihadistische groepering en het regeringsleger. De jihadistische groepering kwam in 2017 in opstand omdat de lokale bevolking niet meeprofiteerde van de bodemschatten in het gebied, zoals robijnen, tropisch hardhout en een grote hoeveelheid aardgas die in 2010 werd ontdekt. Na die vondst begon het Franse Total met de bouw van een aardgasfabriek die 20 miljard dollar (17 miljard euro) kost. De installatie ervan is momenteel opgeschort.
Ook Nederland heeft belangen in het gebied. Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft een investering van meer dan 600 miljoen euro gepland voor een gasproject in het gebied. Vooralsnog zet de Nederlandse regering geen streep door die plannen, bleek vrijdag uit berichtgeving van NRC. De miljoenen zijn bedoeld om onder meer het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord te helpen, dat in 2019 een miljoenencontract kreeg om verbindingen tussen de gasboringen aan te leggen. Van Oord ligt momenteel met vier schepen voor de kust van Pemba in het noordoosten, en zei vrijdag tegen NRC dat de situatie in Mozambique „zeer schrijnend” is, maar dat een beslissing over terugtrekking „prematuur” is.
Inmiddels is de hele kuststrook ontvolkt. Meer dan 2.500 burgers zijn gedood sinds 2017 en ruim een half miljoen bewoners werden verdreven uit hun huis.

Lees ook: De verborgen oorlog in Mozambique

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.