Tsjechië: Rusland was betrokken bij dodelijke explosie, zet diplomaten uit

Tsjechië: Rusland was betrokken bij dodelijke explosie, zet diplomaten uit

[ad_1]


De Russische geheime dienst GRU was volgens Tsjechië betrokken bij een dodelijke explosie in een munitiedepot in de Tsjechische plaats Vrbetice in 2014. Tot die conclusie zijn de Tsjechische veiligheidsdiensten gekomen, zo hebben premier Andrej Babis en minister van Buitenlandse Zaken Jan Hamacek zaterdag bekendgemaakt.
In reactie op de onderzoeksresultaten heeft het land besloten achttien Russische ambassademedewerkers uit te zetten die ook voor de Russische geheime diensten zouden werken. Zij hebben 48 uur om Tsjechië te verlaten. „De explosie veroorzaakte enorme materiële schade, serieus gevaar en ontwrichting voor veel omwonenden”, benadrukte Babis. „Tsjechië is een soevereine staat en moet op adequate manier reageren op deze onderzoeksresultaten.”
In oktober 2014 ontplofte een munitiedepot in Vrbetice, waarbij twee Tsjechen om het leven kwamen. Twee maanden later vond een tweede explosie plaats bij een ander warenhuis waar munitie was opgeslagen, eveneens in Vrbetice. Waarom Rusland het voorzien zou hebben op deze opslaglocatie, is niet meteen duidelijk.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.