Twee coronapatiënten overleden na stroomstoring ziekenhuis MaastrichtTwee coronapatiënten overleden na stroomstoring ziekenhuis Maastricht
In het MUMC in Maastricht zijn twee coronapatiënten overleden nadat in de nacht van donderdag op vrijdag hun zuurstoftoevoer stilviel door een stroomstoring op de verpleegafdeling. De noodstroomvoorziening trad niet in werking na de stroomstoring, waardoor de medische apparatuur uitviel. Ook de apparaten die de twee patiënten van extra zuurstof voorzagen stopten ermee.
Een 76-jarige man uit Maastricht kwam die nacht te overlijden, een 67-jarige man overleed op zaterdagmiddag. Of hun overlijden direct verband houdt met de stroomstoring of een andere oorzaak heeft wordt onderzocht door een extern aangestelde onderzoekscommissie. Ook wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren dat er geen alarm afging en waarom de noodvoorziening niet in werking trad.
Volgens de Telegraaf, die als eerste over de kwestie berichtte, eisen nabestaanden van de twee overleden patiënten een diepgaand onderzoek naar de incidenten. Ook worden er mogelijk juridische stappen genomen vanwege nalatigheid door het ziekenhuis.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 1 mei:

Door een technische storing waren de GGD’s zaterdag bijna de gehele dag minder goed bereikbaar voor het maken van een test- of vaccinatieafspraak. Ook konden testuitslagen niet doorgegeven worden aan het RIVM, waardoor de dagelijkse cijfers van zondag mogelijk lager uit zullen vallen. De storing was tegen de avond verholpen.
De CoronaMelder-app stuurt sinds zaterdagmiddag weer waarschuwingen wanneer iemand in de buurt is geweest van een app-gebruiker die positief is getest op het virus. Vanwege privacyproblemen besloot het ministerie van Volksgezondheid eerder de meldingen stil te leggen. Volgens het ministerie zijn de problemen opgelost.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen lag zaterdagmiddag op 2.638, 68 minder dan een dag eerder. Bij het RIVM kwamen tussen vrijdag- en zaterdagmiddag 5.836 meldingen van positieve coronatests binnen, bijna tweeduizend minder dan een dag eerder.

De versoepelingen die aanvankelijk voor 11 mei gepland stonden, worden waarschijnlijk uitgesteld. Het gaat onder meer om de heropening van de sportscholen en zogeheten doorstroomlocaties, bijvoorbeeld musea en dierentuinen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de druk op de ziekenhuizen en IC-afdelingen momenteel te hoog om te versoepelen.

Lees hierhet hele blog van zaterdag 1 mei terug

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *