Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter

Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter

[ad_1]

Van Dissel: vaccineren kinderen vanaf 12 jaar vermindert virusverspreiding in de winter
Het toedienen van het coronavaccin aan kinderen ouder dan 12 jaar vermindert de virusverspreiding in de winter. Dat stelt RIVM-baas Jaap van Dissel zaterdag in een interview met het Algemeen Dagblad. Volgens de rekenmodellen van het RIVM zou het R-getal, dat aanduidt aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus overdraagt, met zo’n 15 procent afnemen.
In de Verenigde Staten en Canada worden kinderen vanaf 12 jaar al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Nederland heeft nog geen besluit genomen met betrekking tot het vaccineren van kinderen, in tegenstelling tot landen als Duitsland en Polen. Het Pfizer-vaccin werd onlangs door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd voor kinderen ouder dan 12 jaar. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over het inenten van jongeren, waarop het kabinet een besluit zal nemen.
Of er een nieuwe coronagolf komt in de winter, hangt volgens Van Dissel af factoren als de vaccinatiegraad, de duur van immuniteit en de mogelijke komst van nieuwe coronavarianten. In de krant zegt de viroloog dat Nederland er goed aan zou doen verder te kijken dan de eigen grenzen en bijvoorbeeld vaccins te leveren aan andere landen, om zo nieuwe mutaties tegen te gaan.

RIVM-baas Jaap van Dissel op weg naar een technische briefing in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Nieuwe versoepelingen: musea, theaters en horeca weer open
Met het openen van onder meer musea, theaters en bioscopen keert Nederland zaterdag weer een beetje meer terug naar het leven zoals het was voor de start van de coronapandemie. Cafés en restaurants mogen weer binnen klanten ontvangen in plaats van alleen buiten op het terras en mogen bovendien langer open blijven.
Onder voorwaarden mogen sauna’s en wellnesscentra weer open, net als de casino’s. Attractieparken kunnen de binnenruimtes weer in gebruik nemen. De anderhalvemeterregel geldt nog steeds, daarom mag overal maar een maximum aantal bezoekers aanwezig zijn. Thuis mogen maximaal vier mensen tegelijk op bezoek komen en de maximale groepsgrootte buiten is eveneens op vier vastgesteld.
De versoepelingen waren gepland voor 9 juni, maar omdat het kabinet vond dat de besmettingscijfers voldoende snel dalen, gingen ze vervroegd in.

Welkom in een nieuw blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

Ziekenhuizen kunnen vanaf maandag hun capaciteit terugschalen naar het niveau van voor de coronacrisis, besloot het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Het aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen is de afgelopen tijd fors gedaald. Het aantal positieve coronatests dat tussen donderdag- en vrijdagavond gemeld werd, was lager dan in het etmaal ervoor.
Ook voor mensen die langer dan een half jaar geleden besmet zijn geweest met het coronavirus, geldt dat één vaccin ze genoeg beschermt tegen Covid-19, zegt demissionair minister Hugo de Jonge.
Een medisch team van 23 mensen is vanuit Nederland naar Suriname vertrokken, om daar hulpmiddelen af te leveren en te kijken wat er nodig is om de situatie onder controle te krijgen. Naast medici gaat Nederland ook vaccinaties naar Suriname sturen.
De rechtbank heeft in twee korte gedingen tegen de staat besloten dat de voorwaarden die het demissionaire kabinet heeft verbonden aan de heropening van de sportscholen, niet onrechtmatig zijn. Sportscholen moeten zich dus aan de voorwaarden houden.
Reizigers nemen weer vaker de trein, ziet de NS. Het aantal reizigers liep sinds de reisadviesversoepeling van 19 mei op tot zo’n 60 procent van het aantal mensen dat de trein nam in dezelfde periode vóór de coronacrisis.
Fysieke winkels, met name sportwinkels, kleding- en meubelzaken, zien een grote toename in omzet sinds de versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees hier het hele blog van vrijdag 4 juni terug: NS: reizen met trein neemt weer toe

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.