Vanaf vandaag kleine versoepelingen coronamaatregelen

Vanaf vandaag kleine versoepelingen coronamaatregelen

[ad_1]

Versoepelingen coronamaatregelen op een rij
Het kabinet versoepelt vanaf vandaag een aantal coronamaatregelen. We zetten de verruimingen op een rij.
Nederlanders van 27 jaar en ouder mogen voortaan met maximaal vier personen buiten sporten, mits ze daarbij anderhalve meter afstand van elkaar houden. Voorheen was de leeftijdsgrens 26 jaar.
Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen weer naar zwemles. Veel zwembaden organiseren extra zwemlessen om de achterstallige lessen in te halen, schrijft persbureau ANP. „Dat kan nu gelukkig makkelijk, omdat de baden dicht zijn voor andere bezoekers”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), „en het is ook fijn dat we ruim voor de zomer beginnen. Zo kunnen kinderen veilig naar het strand in hun vakantie.”
Winkels mogen weer meer klanten ontvangen. Winkels vanaf 50 vierkante meter mogen op afspraak één klant per 25 vierkante meter ontvangen, met een maximumaantal van vijftig bezoekers. Voor kleinere winkels verandert niets: zij mogen maximaal twee klanten per verdieping ontvangen. Bezoekers moeten minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken en er gelden tijdvakken van minimaal tien minuten.
Hoewel het inreisverbod nog altijd van kracht is voor reizigers uit landen buiten de Europese Unie, gelden vanaf dinsdag weer uitzonderingen op die regel. Zo zijn zakenreizigers, studenten, kennismigranten en professionals uit de culturele en creatieve sector weer welkom. Ook langeafstandsgeliefden mogen voortaan Nederland weer inreizen.
Personen die een voertuig moeten besturen voor hun werk, mogen weer theorie-examens en lessen van het CBR volgen. Beroepschauffeurs zijn verplicht elke vijf jaar aan nascholing te doen, om ervoor te zorgen dat ze veilig de weg opgaan.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.
Vanwege berichten over het ontstaan van trombose na het toedienen van het vaccin van AstraZeneca, heeft een hele lijst Europese landen maandag bekendgemaakt tijdelijk uit voorzorg te stoppen met het toedienen van de vaccins van deze farmaceut. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Italië koos hiervoor – Nederland deed dat zondag al. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt donderdag met meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin.
Het besluit van het kabinet om de komende twee weken uit voorzorg geen vaccins meer toe te dienen van AstraZeneca, leidt ertoe dat ongeveer 300.000 prikken worden uitgesteld.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept het Openbaar Ministerie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen op om onderzoek te doen naar het optreden van de politie zondag tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Haagse Malieveld. Beelden daarvan wijzen volgens de organisatie op „disproportioneel politiegeweld”.
Tot zeker 5 mei is er geen ruimte voor het organiseren van publieke evenementen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandag afgesproken met de ministers Grapperhaus en de Jonge.
Sinds maandag leven veel Italianen weer onder strikte maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten beperken. Scholen, restaurants en winkels zijn gesloten in regio’s als Lazio (rond Rome), Lombardije, Venetië, Trento en Calabrië.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.