Vietnam: nieuwe, zeer besmettelijke hybridevariant aangetroffen

Vietnam: nieuwe, zeer besmettelijke hybridevariant aangetroffen

[ad_1]

GGD’s stellen gegevens uit teststraten beschikbaar aan CBS
De GGD’s gaan informatie uit de coronateststraten beschikbaar stellen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zal op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) analyseren in hoeverre inkomen, onderwijsniveau, arbeidspositie en woonsituatie samenhangen met coronabesmettingen. Het onderzoek moet inzichten opleveren over de bestrijding van de huidige en een eventuele nieuwe pandemie.
Zo kijkt het CBS onder meer naar het aantal positieve of negatieve tests in verschillende groepen in de samenleving. Daarmee moet bijvoorbeeld duidelijk worden of werknemers in bepaalde beroepen een hoger risico lopen op een coronabesmetting. Ook wordt naar de testbereidheid gekeken door een analyse van de mate waarin specifieke groepen in de coronatestsystemen voorkomen.
Het ministerie noemt het „van groot belang” dat persoonsgegevens en privacy worden beschermd. Het CBS zal alle gegevens die herleidbaar zijn naar individuen direct verwijderen. De eerste resultaten van het onderzoek worden eind juni verwacht en tegen die tijd openbaar gemaakt. In januari berichtte RTL Nieuws dat persoonsgegevens in de GGD-systemen voor coronatesten en -vaccinaties niet goed waren beschermd. Criminelen hadden toegang tot namen, adressen en geboortedata van miljoenen Nederlanders en boden deze online te koop aan.

Vietnam: nieuwe, zeer besmettelijke hybridevariant aangetroffen
In Vietnam is een nieuwe, zeer besmettelijke coronamutatie aangetroffen: een combinatie van de Indiase en de Britse variant. Dat heeft de Vietnamese minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long zaterdag bekendgemaakt, aldus de digitale krant VNExpres.
Door laboratoriumonderzoek naar de genetische sequentie bij nieuwe coronapatiënten ontdekten de Vietnamese autoriteiten de nieuwe mix. Die bestaat volgens minister Long uit de Indiase variant „met mutaties die oorspronkelijk toebehoorden aan de Britse variant”. Uit laboratoriumkweekjes zou blijken dat de hybridevariant zich zeer snel vermenigvuldigt en erg besmettelijk is.
Nadat Vietnam de verspreiding van het coronavirus in eerste instantie goed wist in te dammen, kampt het momenteel met een corona-uitbraak die zich sinds april steeds sneller uitbreidt. Vooralsnog is het Zuidoost-Aziatische land het coronaleed relatief bespaard gebleven; 47 mensen kwamen om door de gevolgen van het virus.

Voetgangers in de Vietnamese stad Hanoi. Foto Luong Thai Linh/EPA

‘Toegevoegde waarde app CoronaMelder klein maar merkbaar’
De toegevoegde waarde van de app Coronamelder bij het opsporen van besmettingen is „klein maar merkbaar”. Dat blijkt volgens persbureau ANP uit een evaluatie van onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Volgens de onderzoekers zijn er door de app minstens 14.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Ook hebben bijna 190.000 mensen zich laten testen nadat zij een melding hadden gekregen.
Het reproductiegetal is door de app met 0,3 procent verlaagd, aldus de onderzoekers. Bij een groter aantal gebruikers had dat maximaal 2 procent kunnen zijn. De combinatie van de app, testen en bron- en contactonderzoek heeft er voor gezorgd dat dat R-getal in totaal 12,7 procent lager is komen te liggen, stellen de onderzoekers. Dit getal geeft weer hoeveel mensen elkaar besmetten: bij een R-getal van bijvoorbeeld 1,2 besmetten honderd mensen in totaal 120 anderen.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zegt in een reactie tegen ANP dat de evaluatie bevestigt dat de app „een belangrijke bijdrage levert”. CoronaMelder is volgens zijn ministerie door 4,9 miljoen mensen gedownload en telt ongeveer 3 miljoen actieve gebruikers.
De app CoronaMelder Foto Koen van Weel/ANP

President Suriname: situatie niet meer beheersbaar
Suriname gaat de komende tweeënhalve week in een totale lockdown. Volgens president Chan Santokhi is de coronasituatie „niet meer beheersbaar”. Voor ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, het hoogste risiconiveau. Dat betekent dat de ziekenhuizen anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de coronapatiënten.
Voor Suriname als land geldt code paars, ook dat is het hoogste risiconiveau. Het aantal besmettingen blijft stijgen en volgens persbureau ANP blijkt uit de laatste statistieken dat de gemuteerde variant uit Brazilië ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners.
Tijdens de lockdown mogen alleen supermarkten, bakkers, slagers en bouwzaken de deuren openen en alleen op maandag, woensdag en vrijdag. Er mogen maximaal tien volwassenen tegelijk naar binnen. De naleving van de lockdownregels zal streng gecontroleerd worden, waarschuwde de Surinaamse minister van Justitie en Politie.
Nederland maakte vrijdagavond bekend 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins en medische hulpmiddelen naar Suriname te sturen. De vaccins zullen op z’n vroegst begin juli in Suriname aankomen.
De Surinaamse president Chan Santokhi Foto Ranu Abhelakh

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag.

Vanaf 5 juni wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld. De restaurants en cafés mogen weer open, net als musea, bioscopen en theaters. Ook wordt het maximumaantal bezoekers thuis verhoogd en wordt sporten in teamverband weer toegestaan.
Als de coronacijfers het toelaten, vindt de volgende versoepeling op 30 juni plaats. Dan moeten grote evenementen weer kunnen plaatsvinden, mogen discotheken en nachtclubs de deuren openen en zijn kermissen weer toegestaan. Hierbij zal in veel gevallen wel een negatieve test als toegangseis worden gevraagd. Het kabinet belooft dat die verplichting zo snel mogelijk weer vervalt.
De situatie in Suriname verergert. In het Zuid-Amerikaanse land heerst een groot gebrek aan zuurstof en loopt het aantal coronabesmettingen steeds verder op. Het land heeft besloten alle rechtszaken – ook die tegen oud-president Desi Bouterse – de komende tijd stop te zetten vanwege de heropleving van de pandemie. Nederland heeft beloofd medische hulpmiddelen en vaccins op te sturen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft goedkeuring gegeven voor de inzet van het vaccin van Pfizer en BioNTech bij kinderen van 12 tot 15 jaar oud. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat dit veilig kan.
Het vaccinatieprogramma in Nederland is opnieuw vertraagd, ditmaal vanwege een vertraagde levering van vaccins van Janssen. In de Verenigde Staten is een batch afgekeurd waarna alle leveringen zijn tegengehouden. De streefdatum waarop alle Nederlanders één prik moeten hebben gehad, is met twee weken uitgesteld.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. De Nederlandse Zorgautoriteit ziet dat de druk op de ziekenhuizen langzaam afneemt.
Nederlandse virologen zijn meer beducht op hun taalgebruik en terughoudend met het aannemen van mediaoptredens vanwege de bedreigingen aan het adres van hun collega’s in België. De bekende Vlaamse viroloog Marc van Ranst zit ondergedoken vanwege doodsbedreigingen.

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 28 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.