Voorlopige prognose: D66 daalt ten opzichte van eerdere polls

Voorlopige prognose: D66 daalt ten opzichte van eerdere polls

[ad_1]

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen nacht
In de afgelopen uren is nog flink doorgeteld. De grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht kwamen met voorlopige uitslagen op basis van nog niet volledig getelde stemmen, maar andere gemeenten als Almere, Delft en Haarlem kwamen wel met een volledige uitslag. Op dit moment hebben 313 van de 356 gemeenten hun verkiezingsuitslag doorgegeven.
Volgens de laatste voorlopige prognose van het ANP haalt D66 iets minder zetels dan de eerste exitpolls aangaven. De VVD wordt volgens de huidige verwachting met 36 zetels de grootste partij en D66 tweede met 24 zetels, 3 minder dan uit de eerste exitpoll van woensdagavond naar voren kwam. Daarmee zouden VVD, D66 en CDA gezamenlijk op 75 zetels uitkomen en toch net geen Kamermeerderheid halen. Uit de voorlopige prognose blijkt ook dat BIJ1 van Sylvana Simons toch geen Kamerzetel haalt.
In Amsterdam en Utrecht wordt D66 de grootste partij en dat gaat vooral ten koste van GroenLinks. In Amsterdam haalde D66 22,8 procent van de stemmen en halveerde GroenLinks bijna tot 10,3 procent. In Utrecht kwam D66 op 25,4 procent uit en GroenLinks op 12,8 procent.
In Den Haag heeft de VVD zich gehandhaafd als grootste partij. Na het tellen van 74 procent van de stemmen staat de VVD op 20,1 procent. D66 volgt met 17,2 procent als tweede en de PVV met 11,1 procent als derde.
Volendam is nog meer een rechts bolwerk geworden. De PVV heeft de VVD afgelost als grootste partij en ook Forum en JA21 scoren goed.
Forum voor Democratie heeft nog steeds niks van zich laten horen. De partij van Thierry Baudet is daarmee de enige die nog niet heeft gereageerd op de voorlopige verkiezingsuitslagen. FVD haalt volgens de laatste prognose acht zetels.

VVD grootste in Almere en Almelo, D66 in Delft en Leeuwarden
Nog steeds melden gemeenten hun uitslagen bij de verkiezingsdienst van ANP. Hier de resultaten in de gemeenten Almere, Almelo, Delft en Leeuwarden.
In Almere (214.551 inwoners) heeft de VVD zich gehandhaafd als grootste partij. De liberalen kwamen uit op 21,9 procent van de stemmen, net iets meer dan de 20,7 procent van vier jaar geleden. D66 is de PVV voorbijgestreefd als tweede partij. Geert Wilders kwam met zijn PVV uit op 12,0 procent van de stemmen terwijl het D66 van Sigrid Kaag op 14,4 procent uitkwam. Net als landelijk verloren SP en GroenLinks ook in Almere fors.
In Almelo (73.180 inwoners) is de VVD ook de grootste. In 2017 behaalde de PVV nog het minieme aantal van 17 stemmen meer, maar nu komt de VVD uit op 20,6 procent en de PVV op 15,4 procent. Daarna volgen het CDA met 12,7 procent en D66 met 11,0 procent.
In Delft (103.880 inwoners) haalde D66 de meeste stemmen, maar scoorde ook het pro-Europese Volt erg goed. D66 heeft 21,3 procent van de kiezers achter zich gekregen en nieuwkomer Volt 7,5 procent. De tweede partij in studentenstad Delft is de VVD met 16,7 procent van de stemmen en de derde partij GroenLinks met 8,8 procent.
In Leeuwarden (124.517 inwoners) werd D66 net iets groter dan de VVD. De partij van Kaag haalde 16,0 procent van de stemmen en de liberalen van Rutte 15,9 procent. De derde partij in de Friese hoofdstad is de PvdA, dat 10,6 procent van de kiezers achter zich wist te krijgen.

Lijsttrekkers gaan langs bij Kamervoorzitter Arib om verkenner aan te wijzen
De lijsttrekkers van alle gekozen partijen gaan deze donderdagmiddag langs bij de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, om een verkenner aan te wijzen. De VVD zal als grootste partij iemand voor mogen dragen. In 2017 kozen de liberalen Edith Schippers voor die rol.
De nieuwe verkenner gaat de komende dagen met alle partijen praten over de verkiezingsuitslag en hun ideeën over een nieuwe regering. Nadat de verkenner daar een verslag van op heeft gesteld zal de Tweede Kamer over de bevindingen debatteren. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 31 maart geïnstalleerd.
De nieuw gekozen fracties komen donderdag ook voor het eerst bij elkaar, al dan niet virtueel. Onder meer D66 en de SP hebben daar volgens ANP een zaal voor gereserveerd in het Kamergebouw.

Lees ook: Van tellen tot formatie

Rechtse partijen PVV, Forum en JA21 winnen fors in Volendam
Volendam is nog meer een rechts bolwerk geworden. De PVV heeft de VVD afgelost als grootste partij en ook Forum en JA21 scoren goed. En dat terwijl de grootste linkse partij in de gemeente Edam-Volendam, de PvdA, slechts 3,3 procent van de stemmen haalt.
De PVV behaalt 24,3 procent van de stemmen en dat is 2,6 procent meer dan vier jaar geleden. De VVD is met 20,1 procent van de stemmen de tweede partij. Forum voor Democratie kwam uit op 8,1 procent (een winst van 2 procent) en nieuwkomer JA21 van Joost Eerdmans haalt 6,6 procent. De winst voor de rechtse partijen is ten koste gegaan van het CDA van onder meer de Volendamse Mona Keijzer. De christendemocraten dalen van 21,9 procent naar 13,3 procent.
FVD-leider Thierry Baudet tijdens een werkbezoek aan Volendam op 1 juni 2020 waarin hij zich keerde tegen de coronamaatregelen. Foto Olaf Kraak/ANP

D66 grootste in Haarlem, VVD in Lelystad en PVV in Emmen
Ook diep in de nacht blijven er nog uitslagen binnendruppelen. De uitslagen van Haarlem, Lelystad en Emmen laten een gemengd beeld zien.
In Haarlem (162.754 inwoners) heeft D66 de VVD afgelost als grootste partij. D66 behaalt 22,6 procent van de stemmen tegen 17,5 procent voor de VVD. GroenLinks is met 9,3 procent van de stemmen op ruime afstand de derde partij.
In Lelystad (79.703 inwoners) is de VVD wel de grootste gebleven. De partij van demissionair premier Mark Rutte haalde 21,2 procent van de stemmen in de hoofdstad van Flevoland. De PVV is met 14,4 procent van de stemmen de tweede partij en D66 met 11,7 procent de derde. Grootste stijger was Forum voor Democratie dat van 2,1 procent naar 7,7 procent van de stemmen ging.
In Emmen (106.984 inwoners) werd de PVV van Geert Wilders de grootste partij. De PVV haalde er 18,5 procent van de stemmen en werd daarmee nipt groter dan de VVD met 18 procent. Het CDA (10,9 procent), D66 (9,9 procent), SP (9,6 procent) en PvdA (8,9 procent) volgen daarna. Forum voor Democratie scoort 7 procent in de Drentse gemeente.

Bekijk hier de uitslagen per gemeenten

Nieuwe prognose: D66 daalt ten opzichte van eerdere polls
In de laatste prognose van de verkiezingsdienst van ANP behaalt de VVD 36 zetels en D66 24 zetels. Dat zijn er voor de partij van lijsttrekker Sigrid Kaag 3 minder dan in de eerste exitpoll van Ipsos om 21 uur woensdagavond. De PVV van Geert Wilders wordt met 17 zetels de derde partij en het CDA met 15 zetels de vierde.
Daarmee halen VVD, D66 en CDA gezamenlijk 75 zetels, net niet genoeg voor een Kamermeerderheid. In de eerdere exitpolls kwamen de drie partijen die samen met de ChristenUnie de huidige regering vormen wel op 76 of 77 zetels uit.
Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks. De partij van Jesse Klaver krijgt 7 zetels, een halvering ten opzichte van vier jaar geleden. De SP gaat in de prognose van ANP een zetel omhoog ten opzichte van de eerste exitpoll en komt net als de PvdA op 9 zetels uit.
Sylvana Simons van Bij1 zal zoals het er op dit moment voor staat toch niet in de Kamer komen. In de eerdere exitpolls kwam ze nog op een zetel uit, maar de kans is groot dat ze dat net niet gaat halen.
De voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP is gebaseerd op het tellen van 63 procent van de stemmen. Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn daarbij meegeteld, maar Rotterdam nog niet.
Hieronder de complete zetelverdeling zoals het ANP nu verwacht met tussen haakjes de verandering ten opzichte van de verkiezingen van vier jaar geleden.
De nieuwe zetelverdeling:VVD: 36 (+3)D66: 24 (+5)PVV: 17 (-3)CDA: 15 (-4)SP: 9 (-5)PvdA: 9 (0)FVD: 8 (+6)GroenLinks: 7 (-7)Partij voor de Dieren: 6 (+1)ChristenUnie: 5 (0)JA21: 4 (+4)Volt: 3 (+3)SGP: 3 (0)DENK: 2 (-1)50PLUS: 1 (-3)BoerBurgerBeweging: 1 (+1)BIJ1: 0 (0)D66-lijsttrekker Sigrid Kaag reageert woensdagavond enthousiast op de eerste exitpoll. Foto Koen van Weel/ANP

De verkiezingsnacht van Haagse Zaken
In de verse podcast Haagse Zaken hoor je alles over de verkiezingsavond en -nacht op de Haagse redactie van NRC.
Guus Valk, Mark Lievisse Adriaanse en Rik Rutten schuiven aan bij Lamyae Aharouay en Floor Boon om de eerste resultaten te duiden. Je hoort over verliezers, winnaars en wat dat mogelijk betekent. Met bijdrages van verslaggevers die partijbijeenkomsten volgden.

Beluister hier: #38: Haagse Zaken telt af: de verkiezingsnácht

D66 grootste in Amsterdam, GroenLinks halveert bijna
Na het tellen van 85 procent van de stemmen blijkt D66 de grootste partij in Amsterdam. De Democraten halen 22,8 procent van de stemmen, een winst van 4 procent ten opzichte van vier jaar geleden. Die winst gaat vooral ten koste van GroenLinks, dat bijna halveerde en 10,3 procent van de stemmen krijgt. De VVD staat met 12,7 procent van de stemmen tussen D66 en GroenLinks in. Nieuwkomer Volt kreeg 6,0 procent van de stemmen.
Na D66, VVD en GroenLinks volgen de PvdA (7,6 procent), Partij voor de Dieren (7,1 procent) en DENK (6,2 procent) op de vierde tot en met zesde plaats. De PVV en Forum voor Democratie zijn met respectievelijk 5 procent en 2,7 procent van de stemmen relatief klein te noemen ten opzichte van het landelijke beeld.
De gemeente Amsterdam maakt pas komende maandag de definitieve uitslag bekend.

VVD blijft grootste partij in Den Haag
Na het tellen van 74 procent van de stemmen in Den Haag gaat de VVD op kop met 20,1 procent van de stemmen. Dat is net iets minder dan de 20,4 procent van vier jaar geleden. Net als landelijk gezien volgt D66 als tweede. De partij van Sigrid Kaag haalt 17,2 procent van de stemmen en de PVV krijgt 11,1 procent.
De linkse partijen GroenLinks, SP en Partij van de Arbeid verliezen alledrie ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De pan-Europese partij Volt en Forum voor Democratie van Thierry Baudet winnen juist. Code Oranje van de voormalig Haags wethouder Richard de Mos blijft steken op 1,7 procent van de stemmen.

Welkom in dit blog op de dag na de Tweede Kamerverkiezingen
In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Tweede Kamerverkiezingen: uitslagen, reacties en het begin van de gesprekken over een nieuwe coalitie. Als de exitpolls van woensdagavond kloppen, nemen VVD en D66 daarin het voortouw. Veruit de meeste stemmen lijken naar de twee liberale partijen te gaan. De VVD blijft volgens de laatste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos de grootste partij met 35 zetels, D66 volgt met 26 zetels en dat zijn er meer dan de partij in de Kamer ooit gehad heeft.
Verder koerst de PVV af op 18 zetels, het CDA op 14, de PvdA op 9, GroenLinks, de SP en het FVD op 8 zetels, de PvdD op 5 zetels, de CU en JA21 op 4, de SGP en Volt op 3, Denk op 2 en BIJ1 en de BBB op 1. Volgens de exitpoll lijken zeventien partijen in de nieuwe Tweede Kamer zitting te gaan nemen.
Hoe dan ook kan Mark Rutte gaan werken aan de formatie van een vierde kabinet. En D66 lijkt zichzelf onvermijdelijk te hebben gemaakt voor een nieuw kabinet onder leiding van de VVD, schrijft chef van de Haagse redactie Guus Valk in een eerste analyse.
De definitieve uitslag wordt op 26 maart door de Kiesraad vastgesteld, en de formatie begint formeel pas daarna – als de oude Tweede Kamer de officiële uitslag heeft bekrachtigd. Vandaag ontvangt de huidige Kamervoorzitter Khadija Arib in een consultatie al de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Daarna zal een verkenner worden aangewezen die naar mogelijkheden voor een nieuwe coalitie gaat kijken.

Bekijk hier de uitslagen per gemeente

Lees hier het hele blog terug van de verkiezingsdag 17 maart

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.