Vorige week overleden meer mensen dan verwacht, maar net geen oversterfte

Vorige week overleden meer mensen dan verwacht, maar net geen oversterfte

[ad_1]

Vorige week overleden meer mensen dan verwacht, maar net geen oversterfte
Vorige week zijn naar schatting bijna 3.200 mensen overleden. Dat betekent dat circa tweehonderd Nederlanders meer stierven dan verwacht voor die zeven dagen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in de leeftijdscategorie tussen de 65 en 80 jaar oud was er sprake van oversterfte.
In die leeftijdscategorie stierven zo’n tweehonderd meer mensen dan verwacht; onder de 65 jaar oud lag dat getal op zo’n vijftig. Onder de tachtigplussers overleden juist ruim vijftig mensen minder dan verwacht. In totaal was volgens het CBS dan ook net geen sprake van oversterfte. De circa tweehonderd extra sterfgevallen vallen volgens het statistiekbureau „nog net binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties”.
Tussen eind september 2020 en de derde week van januari van dit jaar kampte Nederland met oversterfte als gevolg van de coronapandemie. Sindsdien schommelde het sterftecijfer steeds rond de verwachte aantallen. Sinds vorige week lijkt het aantal overleden Nederlanders ten opzichte van het aantal verwachte sterfgevallen weer toe te nemen.

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag.

De daling in het aantal ziekenhuisopnames die door de modellen van het RIVM wordt voorzien in de komende dagen zou weleens kunnen tegenvallen. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zijn de modelberekeningen gebaseerd op de meest gunstige aannames.
Het zo snel mogelijk bereiken van groepsimmuniteit was wél vanaf het begin van de pandemie een doel van het Nederlandse coronabeleid. Dat suggereren vrijgegeven verslagen van kabinetsvergaderingen uit maart 2020.
Nederlandse ziekenhuizen komen steeds verder onder druk te staan door het hoge aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen. Slechts 63 procent van de ziekenhuizen kan nog alle zogeheten ‘kritieke planbare zorg’ leveren.
Het RIVM maakte donderdagmiddag melding van 9.648 positieve coronatests, het hoogste aantal in maanden. Ook het aantal patiënten met Covid-19 op de IC’s nam flink toe.
PvdA-Leider Lilianne Ploumen vindt dat het te vroeg is voor het terugdraaien van coronamaatregelen. In het coronadebat in de Tweede Kamer pleitte zij voor uitstel van de versoepelingen.
Huisartsen kampen met overschotten aan AstraZeneca-vaccins, nu alleen nog 60-plussers met dit middel geprikt mogen worden. Ondertussen gaan steeds meer stemmen op om huisartsen te ruimte te geven ook 60-minners dit middel te geven.
In Frankrijk lijkt de derde golf van de coronapandemie achter de rug. In dat land worden enkele coronamaatregelen teruggedraaid; de avondklok blijft voorlopig nog wel van kracht.

Lees hier het hele blog: ‘Huisartsen kampen met overschot AstraZeneca-prikken’

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.