VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan

VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan

[ad_1]

VS doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan
De Verenigde Staten doneren 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan. Dat heeft een delegatie van drie Amerikaanse senatoren zondag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Taiwan, aldus Amerikaanse media. De schenking is onderdeel van een plan van president Joe Biden om wereldwijd miljoenen prikken te exporteren naar landen met een vaccintekort. Volgens de Amerikaanse senatoren heeft Taiwan „een dringende behoefte” aan vaccins; slechts drie procent van de ruim 23 miljoen Taiwanezen is ingeënt. Het eiland kampt momenteel met een opleving van het virus, waarbij sinds april ruim tienduizend coronagevallen zijn geconstateerd.
De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu, die de senatoren verwelkomde op de luchthaven in de hoofdstad Taipei, zei „verheugd” te zijn met hun komst. Hij verwees onder meer naar de gespannen betrekkingen met China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt. „Terwijl we ons best doen om vaccins te importeren, moeten we obstakels overwinnen om ervoor te zorgen dat deze levensreddende medicijnen binnenkomen zonder de problemen van Beijing”, aldus Wu. De Chinese autoriteiten hebben de druk op Taipei de afgelopen maanden opgevoerd, onder meer door met gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Taiwan binnen te vliegen.
Ook zou China een overeenkomst tussen Taiwanese beleidsmakers en de Duitse fabrikant van het Pfizer/BioNTech-vaccin in januari hebben gedwarsboomd. Het contract voor de levering van miljoenen doses werd toen op de valreep door de Duitsers geannuleerd, volgens Taipei door sabotage van China. Beijing ontkent deze aantijgingen.
Mede door het hoge aantal coronabesmettingen in Taiwan is een vaccindonatie volgens de Amerikaanse delegatie „van cruciaal belang”. De schenking maakt deel uit van het voornemen van president Biden om eind juni wereldwijd 80 miljoen vaccindoses te doneren in het kader van het internationale vaccinatieverbond Covax van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondertussen is in de VS zelf zaterdag de 300 miljoenste prik gezet. Het aantal nieuwe coronabesmettingen en -doden zijn daar terug op het niveau van medio maart 2020.
De Amerikaanse senatoren Tammy Duckworth, Dan Sullivan en Chris Coons poseren met de Taiwanese Buitenlandminister Joseph Wu. Foto EPA

Welkom in een nieuw blog
NRC houdt elke dag het laatste nieuws bij over de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 5 juni:

Zaterdag was een dag van versoepelingen in Nederland: musea, bioscopen, restaurants en wellnesscentra konden weer open, al blijven regels voor een maximaal aantal bezoekers gelden.
De daling van het dagelijkse aantal gemelde coronabesmettingen zette zaterdag door: tussen vrijdag- en zaterdagochtend waren 2.160 nieuwe positieve tests gemeld bij het RIVM, 264 minder dan het etmaal daarvoor.
Het LCPS maakte bekend dat er 1.009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis lagen, van wie 351 patiënten op de intensive care. Die ic-bezetting is met 26 patiënten afgenomen ten opzichte van vrijdag.
In het Algemeen Dagblad vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel dat het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar de verspreiding van het virus in de winter zal tegengaan. Dat zou blijken uit rekenmodellen van het R-getal.
Zestigplussers zijn vanaf zaterdag opnieuw opgeroepen voor een coronaprik, als zij die nog niet hebben gehad. Het RIVM wil proberen die mensen alsnog over te halen zich te laten inenten.
In België zullen alle 16- en 17-jarigen worden gevaccineerd, berichtte de Vlaamse zender VRT. En verder in het buitenland: de Indiase autoriteiten kondigden een voorzichtige heropening van de hoofdstad New Delhi en in Curaçao vervalt aankomende dinsdag de avondklok.

Lees hier het volledige blog van gisteren terug

De eerste bezoekers in het Rijksmuseum op zaterdag, de dag waarop Nederlandse musea weer open mochten dankzij een versoepeling van de coronaregels. Foto Olaf Kraak/ANP

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *