VS geven akkoord Pfizer-prik voor 12- tot 15-jarigen

VS geven akkoord Pfizer-prik voor 12- tot 15-jarigen

[ad_1]

VS geven akkoord Pfizer-prik voor 12- tot 15-jarigen
Ook Amerikaanse kinderen van 12 tot en met 15 jaar oud mogen een vaccinatie van farmaceuten Pfizer en BioNTech toegediend krijgen, heeft toezichthouder FDA bepaald. Eerder was het gebruik van de vaccinaties al toegestaan voor 16 jaar en ouder, volgens een noodvergunning die de Amerikaanse toezichthouder heeft uitgegeven.
De FDA noemt het besluit „een belangrijke stap in het gevecht” tegen de coronapandemie, aangezien hiermee een groter deel van de bevolking gevaccineerd kan worden. De medicijnwaakhond stelt dat er bij de jonge tieners niet meer of andere bijwerkingen zijn aangetroffen dan bij mensen van 16 jaar en ouder. „Ouders en verzorgers kunnen gerust zijn dat de organisatie de beschikbare data streng en grondig heeft geanalyseerd.”
Bijna de helft van de Amerikanen van boven de 16 heeft intussen minstens één vaccinatieprik gehad. Op het hoogtepunt van het vaccinatieprogramma werden ongeveer vier miljoen prikken per dag gezet. Afgelopen weken liep dit aantal terug, aangezien een groot deel van de Amerikanen die bereid zijn een prik hebben gekregen. Het aantal ernstige coronagevallen dat dagelijks wordt gemeld, is aanzienlijk verminderd.
Vorige week gaf Canada als eerste land wereldwijd al groen licht voor het gebruik van het vaccin voor deze leeftijdscategorie. Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich momenteel over een aanvraag van Pfizer/Biontech voor gebruik van hun vaccin voor 12- en 15-jarigen. Daarover wordt in juni een uitspraak verwacht.
Auto’s bij een vaccinatielocatie in Los Angeles. Foto Frederic J. BROWN/AFP

Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 10 mei:

Zeker 345.000 mensen die in de risicocategorie voor het coronavirus vallen vanwege een medische indicatie, hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten. De koepelorganisatie GGD-GHOR zegt niet te weten waardoor dat komt.
In de Nederlandse ziekenhuizen lagen maandag 2.487 coronapatiënten, waarvan 757 op de intensive care. Volgens Ernst Kuipers van het LNAZ gaat het „de goede kant op” rondom de coronazorg in de ziekenhuizen.
Een aantal prominenten uit de culturele sector heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zorgen worden geuit over de zogenoemde testwet. Die wet regelt dat sommige sectoren, zoals theaters en delen van de horeca, meer bezoekers mogen ontvangen op de voorwaarde dat zij zich laten testen.
Het RIVM heeft een nieuwe programmadirecteur van het vaccinatieprogramma gevonden. Per 15 juni volgt Marcel van Raaij Jaap van Delden op. Volgens het instituut was Van Delden tijdelijk aangesteld en krijgt de nieuwe directie de taak de „op stoom” gekomen vaccinatiecampagne voort te zetten.

Lees hier het hele coronablog van maandag 10 mei terug

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.