VS willen nader WHO-onderzoek oorsprong coronavirus, China verwerpt suggestie

VS willen nader WHO-onderzoek oorsprong coronavirus, China verwerpt suggestie

[ad_1]

Japan wil noodtoestand in Tokio verlengen tot 20 juni
Japan wil de noodtoestand in Tokio en andere gebieden met ongeveer drie weken verlengen tot 20 juni. Dat heeft een minister vrijdag gezegd, meldt Reuters. Het land kampt met een golf van coronabesmettingen die niet onder controle komt, met minder dan twee maanden te gaan voor de start van de Olympische Spelen.
De noodtoestand in Tokio en acht andere prefecturen zou 31 mei aflopen, maar de druk op het zorgstelsel blijft hoog. Voor het zuidelijke eiland Okinawa geldt al een noodtoestand tot 20 juni.
Japan heeft de afgelopen dagen te maken met recordaantallen coronapatiënten in ernstige toestand. Wel is het aantal nieuwe besmettingen afgenomen. Minister van Economische Zaken Yasutoshi Nishimura, die de nationale aanpak van de coronapandemie leidt, kondigde de verlenging aan bij een vergadering met deskundigen. De experts gingen akkoord met de maatregel.
Zorgen over de verspreiding van virusvarianten en een nog lage vaccinatiegraad hebben geleid tot dringende oproepen van artsen, leiders uit het bedrijfsleven en honderdduizenden burgers om de Olympische Spelen af te zeggen. Japanse regeringsvertegenwoordigers en het Internationaal Olympisch Comité zeggen dat het het evenement, dat op 23 juli van start moet gaan, doorgaat met strenge coronamaatregelen.

Olympische ringen woensdag in Tokyo. Foto Kimimasa Mayama / EPA

VS willen nader WHO-onderzoek oorsprong coronavirus, China verwerpt suggestie
De Verenigde Staten hebben de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag opgeroepen een tweede fase uit te voeren van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus, waarbij onafhankelijke experts volledige toegang moeten krijgen tot originele gegevens en monsters in China. Dat meldt Reuters.
Het eerste WHO-onderzoek naar de oorsprong van het virus was „onvoldoende en niet sluitend”, schreef de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève donderdag in een verklaring. Dat onderzoek wees in maart uit dat het virus waarschijnlijk van vleermuizen is overgedragen op mensen via een ander dier.
Volgens het onderzoeksteam, dat in januari en februari vier weken in en rond de Chinese stad Wuhan verbleef met Chinese onderzoekers, was het „uiterst onwaarschijnlijk” dat het virus per ongeluk uit een laboratorium afkomstig zou zijn. De Amerikaanse president Joe Biden heeft inlichtingendiensten in de Verenigde Staten woensdag gevraagd dat scenario, dat maandenlang is verworpen als een complottheorie, nader te onderzoeken.
„Het is cruciaal dat China onafhankelijke experts volledige toegang verschaft tot complete, originele gegevens en monsters die relevant zijn om de bron van het virus en de vroege stadia van de pandemie te begrijpen”, aldus de Amerikaanse verklaring.
China verzet zich fel tegen de Amerikaanse drang tot nader onderzoek. Beijing verwerpt suggesties van een link tussen het virus en het onderzoekslaboratorium voor virussen in Wuhan, de stad waar het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd vastgesteld. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS beschuldigd van „politieke manipulatie en het verschuiven van schuld.”

Lees ook: Ook onder Biden willen de VS weten: ontsnapte het virus toch uit een Chinees lab?

Welkom in dit blog
Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Te beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag.

Evenementen kunnen weer veilig plaatsvinden, mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dat heeft Fieldlab Evenementen geconcludeerd. Fieldlab hield de afgelopen maanden 24 proefevents waar in totaal 60.000 bezoekers kwamen, die allemaal vooraf negatief werden getest.
De steunpakketten voor ondernemers en bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis, worden met drie maanden verlengd tot 1 oktober. Het kabinet trekt naar verwachting 6 miljard euro uit voor de verlenging van de steunpakketten (TOZO, NOW en TVL). Ook krijgen bedrijven langer de tijd om opgebouwde belastingschuld terug te betalen.
In twee Nederlandse veiligheidsregio’s is het corona-risiconiveau verlaagd van het vierde en hoogste niveau (‘Zeer Ernstig’) naar het derde niveau (‘Ernstig’). Het gaat om de regio’s Gooi en Vechtstreek en Zaanstreek-Waterland.
KLM heeft een streep gezet door het voorgenomen gedwongen ontslag van zevenhonderd cabinemedewerkers omdat de sector de „eerste tekenen van herstel” laat zien. Het gaat om zo’n vijfhonder voltijdbanen (fte’s).
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad willen een verbod op het plaatsen van grote videoschermen waarop voetballiefhebbers buiten het Europees Kampioenschap kunnen kijken. Dat verbod moet landelijk gaan gelden.
Het aantal patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis blijft teruglopen. Donderdag werd een daling van 106 patiënten geconstateerd ten opzichte van woensdag. Het aantal positieve coronatests nam wel iets toe ten opzichte van een dag eerder.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.