‘Waarschijnlijk dwangarbeid bij productie van Chinese zonnepanelen voor Nederland’

‘Waarschijnlijk dwangarbeid bij productie van Chinese zonnepanelen voor Nederland’

[ad_1]


Zonnepanelen die in Nederland in omloop zijn, zijn waarschijnlijk afkomstig van omstreden Chinese bedrijven. De fabrikanten zouden gebruikmaken van een grondstof die wordt gewonnen door dwangarbeid van Oeigoeren, een moslimminderheid in China. Dat schrijft het Financieel Dagblad donderdag op basis van een rapport door een Amerikaanse onderzoeksgroep.
In de westelijke provincie Xinjiang wordt de grondstof polysillicium, nodig voor het omzetten van zonlicht in stroom, verkregen uit zand. Juist in die regio is sprake van slavenarbeid, ingezet in verschillende sectoren. Volgens onderzoekers van Horizon Advisory nemen de grote Chinese zonnepaneelfabrikanten Longi Solar, Jinko Solar en Trina Solar grondstoffen af van polysilliciumproducenten die dus met de dwangarbeid in verband worden gebracht. Ook in Nederland zijn panelen van de genoemde Chinese bedrijven verkocht, schrijft het FD. Zeker drie groothandelaren doen zaken met de verdachte fabrikanten: ESTG, SolarToday en PrfiNRG. Deze zonnepanelen zouden worden gebruikt in grootschalige projecten – zonnevelden die met overheidsgeld worden gebouwd – maar ook door particulieren kunnen zijn ingekocht.
De Nederlandse bedrijven zeggen tegen de krant dat zij door het rapport op de hoogte werden gebracht van de kwestie. De sector wil duidelijkheid over de fabricatie van de zonnepanelen. Het doorlichten van productieketens en gebruik van grondstoffen is vaak een lastige klus. Holland Solar, de belangenvereniging van de zonne-energiesector, laat aan het FD weten: „Wij kunnen alleen op fabrieksniveau in de gaten houden wat er gebeurt. Daar zien wij geen dwangarbeid. Maar wij kunnen niet zo ver terug in de keten kijken tot aan de grondstofproductie.” Volgens de organisatie zou het weigeren van Chinese zonnepanelen de klimaatdoelen in het geding kunnen brengen.

Lees meer over de onderdrukking van Oeigoeren: ‘China neemt Oeigoerse kinderen hun taal, cultuur en wortels af’

Onderdrukking
De Chinese overheid ligt internationaal onder vuur over de behandeling van de Oeigoerse bevolking, die in ‘heropvoedingskampen’ wordt vastgehouden. Kinderen worden gescheiden van ouders. Zowel de Amerikaanse als Europese overheden refereren aan de onderdrukking van de bevolkingsgroep als een genocide. De kwestie vormt een heikel punt in betrekkingen tussen China en andere landen. In maart van dit jaar kondigden de Europese Unie, de VS, het VK en Canada sancties af tegen hooggeplaatste Chinezen. China reageerde door Europese politici en onderzoekers de toegang tot het land te ontzeggen. Onlangs kwamen ook veel verhalen over dwangarbeid van Oeigoeren en Chinezen uit andere minderheden bij de katoenpluk in Xinjiang naar buiten.
De onderzoeksgroep Horizon Advisory publiceerde in januari van dit jaar over de productieketen van de zonnepanelen en het polysillicium. Na verschijning van dat rapport besloot Ikea te onderzoeken of de panelen van Jinko Solar uit het assortiment moeten worden gehaald.

[ad_2]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.